Doorgaan naar hoofdcontent

Thomas Mann en de Pringsheims of de eeuwige schoonfamilie


In het komende nummer van Bühne komt een voorproef van het nieuwe Mann themaboek in wording door Margreet den Buurman: Het paleis in de Arcisstrasse. Toen Thomas Mann op 11 februari 1905 trouwde met de miljonairsdochter Katia Pringsheim, kreeg hij er een schoonfamilie bij waarmee hij beslist rekening moest houden.

Toen het eerste huis wat het jonge stel betrok volledig werd gefinancierd door de schoonvader van Thomas Mann, inclusief de meubelen en een telefoonaansluiting, verzuchtte zijn moeder tegenover Heinrich, zijn broer: "Is niet alles een beetje beklemmend? Men voelt zich toch immers amper baas in eigen huis, als maar heel weinig door eigen aanschaf aan jezelf toebehoort".

De relatie van Thomas Mann met zijn schoonouders was van tijd tot tijd gespannen. Hedwig Pringsheim kon kritiek hebben op haar schoonzoon omdat ze hem egocentrisch vond in zijn schrijverschap. Met de vader van Katia kwam het tot een heftige aanvaring vanwege een voorgenomen publicatie van de novelle Walsüngenblut, waarin hij de familie-eer zag aangetast.

Maar wie waren de Pringsheims, en hoe zag hun wereld eruit toen Thomas Mann met Katia trouwde, een huwelijk dat een halve eeuw standhield. In het nieuwe Mann-thema boek wordt de wilhelminische periode geschetst, ruwweg van 1890 tot 1914. Wat waren de do's en dont's en wat was de invloed van de wereld waar Thomas Mann door zijn huwelijk deel van ging uitmaken op zijn schrijverschap?

Mann boeken en Mann themaboeken:

www.writersheart.nl


 

In beeld

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Reindert Brongers over romantiek op het Franse platteland

Auteurgalerij voorjaarsnummer - alweer nummer 10

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Pablo Neruda: Ode aan de wijn

Bij het tiende nummer van Bühne en vooruitblik: gedichtencyclus van Hans Dütting over schrijven en meer...