Doorgaan naar hoofdcontent

BoekentafelIntussen loopt de boekentafel bij Bühne weer aardig vol. Er zijn zelfs alweer stukken binnen voor het vierde nummer, maart/april 2016.

Vermeldenswaard is dat deze maand bij Aspekt een Real time inleiding verscheen op IS, voorheen ISIS. Perry Pierik, historicus tenslotte, durft het aan de tijd niet af te wachten en met een analyse te komen. Voor degenen die de ontwikkelingen van een afstand volgen is het een stoomcursus achtergronden, doelen en bewegingen van deze terreurbeweging en de aanhangers. Een grote aanrader voor wie het soms teveel is gevraagd om de gruwelijkheden van week tot week tot zich te nemen.

Een echt Aspekt-boek is een integrale heruitgave van een lijvig boek uit 1939 van Fritz Sternberg. (Breslau 1895 - München 1963). Hij was econoom, socioloog, politicus en marxistisch theoreticus. Hij voorspelde de Tweede Wereldoorlog en ook analyseerde hij alvast de kansen van Hitler en de zijnen. Perry Pierik schreef een voorwoord bij dit boek. Als een integrale publicatie verschijnt dit voorwoord ook in het komende nummer van Bühne.

Bij de naam Johan Schotman zal niet iedereen recht overeind gaan zitten. Toch was hij interessant genoeg om aan zijn leven en werk een boeiende studie te wijden. Schotman, 1892-1976, was psychiater, dichter en filosoof. In de jaren '20 van de vorige eeuw reisde hij naar China, een land dat zijn werk en levensinzichten duurzaam zouden beïnvloeden. Zijn tijdgenoten waren Slauerhoff, Jan Greshoff, en Johan Huizinga. Prof. dr. A.H. Huussen jr. emeritus hoogleraar in de geschiedenis na de middeleeuwen aan de Rijksuniversiteit Groningen, staat garant voor een verantwoord en interessant boek.

Willem Brinkman schreef met Vegetarische onderzoekingen een filosofische roman. Uitgangspunt is het Europese vegetarisme in allerlei varianten. Maar vegetarisch eten is niet zelden een bewuste keuze met een ideologische lading. En dan krijgen we met grensgebieden te maken door een wisselwerking tussen de alledaagse praktijk en levensvragen. Door de keuze voor vegetarisme komt hierdoor de factor toeval plotseling in een ander daglicht te staan. Een gewaagd experiment, deze roman.

(MdB)In beeld

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Reindert Brongers over romantiek op het Franse platteland

Auteurgalerij voorjaarsnummer - alweer nummer 10

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Pablo Neruda: Ode aan de wijn

Bij het tiende nummer van Bühne en vooruitblik: gedichtencyclus van Hans Dütting over schrijven en meer...