Doorgaan naar hoofdcontent

Reindert Brongers over romantiek op het Franse plattelandStel u voor: een voor toeristenogen lieflijk klein Zuid- Frans dorpje - La Garenne in de Morvan, midden Frankrijk - waar u halt houdt bij een hotel/restaurant La Grotte. U bent op doorreis. Eenmaal over de drempel van het restaurant merkt u spoedig dat er een wat ingeslapen sfeer hangt in het etablissement. Er zitten een paar stamgasten aan een bar, een echtpaar aan een tafeltje om eten te bestellen. Het is niet ongezellig, maar de loop is eruit.

Het is de situatie die Reindert Brongers schetst in zijn korte verhaal Hotel la Grotte, een hotel dat wordt bestierd door Pierre en Claire. Het hotel was ooit hun droom...ze lieten hun kinderen ervoor achter in een andere stad. Maar tot vooral het leedwezen van Pierre loopt de zaak niet. Een oplossing denkt hij te vinden in de enige echte toeristische attractie van het dorp, een replica van de grot van Massabielle in Lourdes. Als er nou eens een extra trekpleister bij kwam? Een wonder misschien?

Hier naderen we het grensgebied tussen wijding, geloofszaken én toeristische attractie. De auteur/journalist Brongers maakt er een mooi verhaal van. Voor het voorjaarsnummer. (MdB)

De Lourdes grot die jaarlijks miljoenen pelgrims trekt, in de hoop op genezing of healing van hun smarten. Pierre droomt van een dergelijke toestroom in 'zijn' grot....


Ander werk van Reindert Brongers, die regelmatig in Bühne publiceert


In beeld

Positiviteit als boodschap: Irma Lohman en The voice of leadership

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Bart Haers over nuances in ons historische begrip van bourgeoisie

Paul Dentz over Houellebecq en Contre le Monde...

Een vooruitblik naar het voorjaarsnummer

Enkele auteurs in het derde nummer van Bühne: kleurrijk en betrokken