Doorgaan naar hoofdcontent

Bij het tiende nummer van Bühne en vooruitblik: gedichtencyclus van Hans Dütting over schrijven en meer...

.


Zondag 14 april, 14.00 uur - 16.00 uur, wordt het tiende Bühne nummer feestelijk ingeluid met interviews en auteursoptredens. Waar? OBA Roelof Hartplein Amsterdam

Het tiende nummer van Bühne gaat bijna ter perse: de stukken zijn rond, de opmaak kan starten. Het is altijd nog even geduld hebben voor de auteurs, maar de beloning is zoet: een mooi bewaarnummer van rond de 140 pagina's. Vanaf het eerste nummer heeft Bühne zich onderscheiden van andere literaire tijdschriften door hoge hoed en jacquet in een aangenaam tempo af te wisselen met legging, spijkerbroek en baret. Bühne is in haar vijfjarige.  bestaan uitgegroeid tot een ideologievrij podium voor meer gevestigde, en beginnende auteurs, die in een kleurrijke afwisseling van zich laten horen. Ongesubsidieerd, op non profitbasis, waarbij hulde aan Uitgeverij Aspekt  voor dit podium dat inmiddels velen weten te vinden. Zeventien auteurs maken in het komende voorjaarsnummer hun opwachting: gedichten van Rense Sinkgraven, Antoine Baars, Hans van Willigenburg en Marlène Hommes. Essays van Alfred Krans, Jacques Neeven en Annabel Junge. Een Selfie van Ilona Verhoeven, dit naast - of in aanvulling op - een kort verhaal. Frank Heine verzorgde de rubriek Locatie.

->->-> naar de inhoud


->->-> naar etalage


Bühne presentatie met Bert van Galen voorjaar 2018 - Maran Olthoff over Roald Dahl 

Mathilde Renes tekent Bühne presentatie: voorjaar 2018
Intussen zijn er al drie Bühne presentaties geweest in de OBA aan het Roelof Hartplein - de komende presentatie is op zondag 14 april. Wees welkom!


Maar er is meer...Terwijl het tiende nummer loopt, zit er alweer heel wat in de pen voor het najaarsnummer. Toezeggingen en in sommige vallen zelfs kopij van: Peter Leemeijer, Dorian d 'Oliveira, Hein Heijnen, Ezra de Haan, Hans Sizoo, Ries Rowaan en last but not least Hans Dütting.

Hans Dütting, die bekend werd door zijn documentaire biografieën over onder meer Jan Cremer, Harry Mulisch en Cees Nooteboom, is een groot poëzieliefhebber. Ook voor Bühne bracht hij regelmatig gedichten in vertaling. Voor het najaarsnummer schreef hij een gedichtencyclus van 7 pagina's...die gaat over tijd, over vergankelijkheid, over leven en liefde, over hoe te leven...maar vooral: over schrijven. Schrijven is communiceren naar de ander...levensadem desnoods...schrijven is óók verleiden...Een bijzondere bijdrage waarvan hier een proeve:

Johannes Vermeer 'Brief lezende vrouw in het blauw', ca. 1662-1663

Liefdevol

Met deze woorden
wil ik je uitnodigen
er is de geur en de smaak van jasmijnthee,
op het balkon staan de rozen in bloei,
eindelijk is het zomer
overal helder licht.

De wijn was koel,
en jij en ik waren verliefd,
de dagen waren toen zonder zorgen
nu samen oud geworden,
blijven de herinneringen over.

Een koude winteravond,
zittend bij de open haard.
Knappend houtvuur,
van eenzaamheid verlost
brachten wij ook de nacht samen door.

Het is niet zo
dat ik niet van broze schelpen houd
maar ik geef de voorkeur
aan de eindeloos deinende zee,
ieder mens heeft zo zijn voorkeur.

Ieder mens heeft zo zijn passies
zoals bijvoorbeeld dobbelen, schaken, vissen.
de mijne is het schrijven van gedichten,
en het beminnen van mijn lief....

Bühne is een podium dat ademt en leeft, met óók alweer een beloftevol najaarsnummer. De redactie wenst u alvast veel leesgenoegens! (MdB)


In beeld

Positiviteit als boodschap: Irma Lohman en The voice of leadership

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Bart Haers over nuances in ons historische begrip van bourgeoisie

Paul Dentz over Houellebecq en Contre le Monde...

Een vooruitblik naar het voorjaarsnummer

Enkele auteurs in het derde nummer van Bühne: kleurrijk en betrokken