Doorgaan naar hoofdcontent

Toverdrankjes voor geluk: Hein Heijnen en Merik van der Torren

 


Het komt niet vaak voor dat een schrijver van verhalen en zelfs ook van een roman, een nauwe samenwerking aangaat met een dichter. Of andersom. Hein Heijnen, (pseudoniem), en Merik van der Torren hebben dit met elkaar aangedurfd, wat resulteerde in een aantal 'duetten', die recent gebundeld zijn onder de titel Toverdrankjes voor geluk. Vaste lezers van Bühne hebben al kennis kunnen maken met deze vorm, waarin een kort verhaal van Heijnen wordt gevolgd door een bijpassend gedicht van Van der Torren. In het vijfde nummer verschenen van het duo drie duetten, waaronder Tweeling, een oosters sprookje met het gedicht Serenade op vakantie.

Geeft het gedicht bij het verhaal een meerwaarde? In ieder geval maakt de combinatie dat de teksten niet alleen op woordniveau gelezen en geïnterpreteerd kunnen worden, maar ook op het 'gehoor', op de muziek van de tekst. De vorm grijpt terug naar een verteltraditie uit vroeger tijden, toen een rondtrekkende marskramer vele liederen en verhalen kende. Ook verwijst de vorm naar een oude toneeltraditie, waarin een zanger of zangeres tussentijds voortborduurde op een verhaalverloop...

Voor het komende voorjaarsnummer leverden Hein Heijnen en Merik van der Torren twee duetten in, Lied van het ravijn, gevolgd door Sarabande II en Muziekvriendin, gevolgd door Verliefd. De boodschap in deze duetten lijkt te zijn dat vrijheid een prijs heeft...In 'Lied van het ravijn' ontsnapt een Engelsman aan al zijn verplichtingen door als het ware een stap naar voren te doen... wat levert dit hem op? In 'Muziekvriendin', verlaat iemand zijn echtgenote voor een ander, aantrekkelijker exemplaar. Maar wat als het leven dan genadeloos toeslaat? Duetten om op door te denken...(MdB)


foto: Merik van der Torren

In beeld

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Reindert Brongers over romantiek op het Franse platteland

Auteurgalerij voorjaarsnummer - alweer nummer 10

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Pablo Neruda: Ode aan de wijn

Bij het tiende nummer van Bühne en vooruitblik: gedichtencyclus van Hans Dütting over schrijven en meer...