Doorgaan naar hoofdcontent

Toverdrankjes voor geluk: Hein Heijnen en Merik van der Torren

 


Het komt niet vaak voor dat een schrijver van verhalen en zelfs ook van een roman, een nauwe samenwerking aangaat met een dichter. Of andersom. Hein Heijnen, (pseudoniem), en Merik van der Torren hebben dit met elkaar aangedurfd, wat resulteerde in een aantal 'duetten', die recent gebundeld zijn onder de titel Toverdrankjes voor geluk. Vaste lezers van Bühne hebben al kennis kunnen maken met deze vorm, waarin een kort verhaal van Heijnen wordt gevolgd door een bijpassend gedicht van Van der Torren. In het vijfde nummer verschenen van het duo drie duetten, waaronder Tweeling, een oosters sprookje met het gedicht Serenade op vakantie.

Geeft het gedicht bij het verhaal een meerwaarde? In ieder geval maakt de combinatie dat de teksten niet alleen op woordniveau gelezen en geïnterpreteerd kunnen worden, maar ook op het 'gehoor', op de muziek van de tekst. De vorm grijpt terug naar een verteltraditie uit vroeger tijden, toen een rondtrekkende marskramer vele liederen en verhalen kende. Ook verwijst de vorm naar een oude toneeltraditie, waarin een zanger of zangeres tussentijds voortborduurde op een verhaalverloop...

Voor het komende voorjaarsnummer leverden Hein Heijnen en Merik van der Torren twee duetten in, Lied van het ravijn, gevolgd door Sarabande II en Muziekvriendin, gevolgd door Verliefd. De boodschap in deze duetten lijkt te zijn dat vrijheid een prijs heeft...In 'Lied van het ravijn' ontsnapt een Engelsman aan al zijn verplichtingen door als het ware een stap naar voren te doen... wat levert dit hem op? In 'Muziekvriendin', verlaat iemand zijn echtgenote voor een ander, aantrekkelijker exemplaar. Maar wat als het leven dan genadeloos toeslaat? Duetten om op door te denken...(MdB)


foto: Merik van der Torren

In beeld

Antoine Baars en de moed om kwetsbaar te zijn

Van de redactie: een mooi Bühne jaar

Mooie presentatie van het negende Bühne nummer & vooruitblik

Pieter Jan Verstraete over Otto Weininger

Special: Anton Verhey

Hans van Willigenburg over televisie in de 21e eeuw: iedereen een potentiële talkshowgast