Doorgaan naar hoofdcontent

Spoken van de RAF - of een spookbestaan?"Wanneer men één steen gooit, is dit een strafbare handeling.
Als er echter duizend stenen worden gegooid, is het een politieke actie.
Steekt men één auto in brand, dan is dit een strafbare handeling.
Als honderd auto's in brand worden gestoken, is het een politieke actie".
(Ulrike Meinhof)

In de winter van 2015 werd niet alleen Duitsland opgeschrikt na een brute overval in juni van dat jaar op een geldtransport in Stuhr bij Bremen, ook Nederland moest plotseling alert zijn op het opduiken van de als vuurgevaarlijk bekend staande Daniela Klette, Burkhard Garweg en Ernst Volker Staub. Het drietal voormalige RAF-leden met een strafblad, dat al ruim twintig jaar in de illegaliteit leeft, zou namelijk in de kop van Groningen zijn gesignaleerd, zo wezen althans opgevangen GSM signalen uit van een van de door het drietal gebruikte telefoons.

De hele geschiedenis van de RAF werd weer opgerakeld. Zou de RAF weer actief kunnen worden, hoewel officieel opgeheven in 1998? Spoken uit het verleden doemden op....Het speculeren leidde tot een herdruk van het boek van Margreet den Buurman over de RAF uit 2009 met een nieuw hoofdstuk erbij, want in feite kon de lijn van de geschiedenis van de RAF worden doorgetrokken naar 2015.Artikel in Nieuwe Revue, januari 2016, naar aanleiding van de speculaties rondom het weer opduiken van oud RAF-leden.

Het essay Liaison dangereuse: de RAF en de flirt met de DDR, bestemd voor het najaarsnummer van Bühne, gaat over de verknooptheid in de hoogtijdagen van de RAF - de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, met de voormalige DDR. In ruil voor spionage activiteiten kregen RAF leden een andere identiteit aangeboden. Sommigen onder hen zijn tot op de huidige dag onvindbaar...Dat het bij tijden nog steeds spookt rond de RAF is dus minder vreemd dan men zou denken....(MdB)
In beeld

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Reindert Brongers over romantiek op het Franse platteland

Auteurgalerij voorjaarsnummer - alweer nummer 10

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Pablo Neruda: Ode aan de wijn

Bij het tiende nummer van Bühne en vooruitblik: gedichtencyclus van Hans Dütting over schrijven en meer...