Ook de zuiderburen weten Bühne te vinden



Een verrassing in het komende voorjaarsnummer maart/april 2017 wordt tine hertmans - haar dichterlijke wens is: geen kapitalen in haar naam. Geboren in Gent, heeft ze haar sporen ruimschoots verdiend als dichteres en auteur van kort prozawerk. Voor haar gedichten ontving ze in België een aantal keer een onderscheiding. In Bühne zullen twee van haar gedichten worden opgenomen.

'.... in mijn tuin der zinnen
bloeien rozen
slingert zich de kamperfoelie
rond robuust gegroeide
stammen om bij
tussenpozen
fluks naar
omlaag te duiken'

Lezen we in haar gedicht Allegorie op de liefde. Niets is wat het lijkt - en in iedere belofte schuilt gevaar; het gevaar van een teleurstelling of van regelrecht verlies. Van hertmans verschenen o.m. de bundels De dagen zijn van spinrag, De geur van Akkerwinde en Tuin van Eden.

'.... in mijn tuin der zinnen
heeft de wind tere rode
blaadjes uitgestrooid,
kale rozenknopjes
bleven achter, zacht
wiegend en berooid'.

Is te lezen in de laatste strofe van bovenstaand gedicht. Er was zinnelijkheid, er is liefde opgeroepen, maar eenzaamheid ligt toch steeds weer op de loer.


Ook uit het zuiden komt Bart Haers; uit Brugge welteverstaan. Voor wie Bühne volgt op facebook kent Haers van zijn opiniestukken en beschouwingen waar iedere vrijdag plaats voor wordt ingeruimd. In het voorjaarsnummer van Bühne verschijnt er van hem een essay over literatuur en werkelijkheid: hoe de twee zich tot elkaar verhouden.

Was er in 2016 in Bühne een rijke oogst te bespeuren aan poëzie, korte verhalen en essays - 2017 wordt sterk ingezet met een keur van bekende en minder bekende auteurs die bij elkaar weer garant staan voor prikkelend leesvoer! (MdB)