2017 gaat van start met een eigenzinnig nummer



Langzaam maar zeker krijgt het komende voorjaarsnummer van Bühne, maart/april 2017 vorm:

'Oogopslag 
met smalle schouders 
trotseren het leed 
Alle dag' 

Het leidende gedicht voor dit nummer door Perry Pierik is de Russische kunstschilder Valentin Serov. Op de omslag een schilderij van zijn hand. Valentin Serov (1865-1911) is momenteel te bewonderen in het Drents museum, waar een expositie loopt van de groep Russische kunstenaars rond de zogenoemde Peredvizhniki - 'zwervers' of 'trekkers' die eind negentiende eeuw reizende exposities organiseerden. Het was een afscheidingsbeweging van het academische in de schilderkunst en van vormen die van bovenaf werden opgelegd. In het kielzog van Europese emancipatiebewegingen in kunst als de Berliner secession en in literatuur door auteurs als Emile Zola, kregen de gewone mens en het alledaagse leven een centrale plaats toebedeeld.

Voor wat betreft Bühne is Valentin Serov een gelukkige keuze, want het 'podium' voor literatuur en cultuur van Aspekt ruimt naast bijdragen van meer gevestigde auteurs, ook plaats in voor auteurs als Bart Haers, die niet altijd zo eenvoudig van een label zijn te voorzien. Leidend in hun bijdragen is betrokkenheid met, of bij een zeker onderwerp, waardoor ze ons op zijn minst geboeid weten te houden.

Frank Heine schreef een kort verhaal over een laatste muziekrepetitie en een gedicht over ouderdom. Marlène Hommes is in het komende nummer van Bühne present met subtiele, sensitieve verhalen. Van Alfred Krans komt een prikkelend essay over Ernst Glaeser, van wie hij Jaargang 1902, jeugd tussen traditie en revolutie vertaalde.

Antoine Baars, Tine Hertmans, Paul Dentz, Hans van Willigenburg, Janice Deul, Jaap van den Berg, Celeste Lupus, Bart Haers, Hans Dütting, Robbert Jan Zwiers en Hans Muiderman: essays, korte verhalen en poëzie wisselen elkaar af in wederom een kleurrijk, betrokken, eigenzinnig en bovenal lezenswaardig voorjaarsnummer van Bühne.

Een titel van Antoine Baars


Een van de titels van journalist/dichter/auteur/literair recensent Hans van Willigenburg