Film over Neruda in première - Hans Dütting schreef een biografie



Deze maand gaat een film in première over de diplomaat-dichter Pablo Neruda, (1904-1973). Het is 1948 als de Chileense dichter-diplomaat Neruda bij het pas aangetreden Videla-regime in ongenade valt vanwege zijn linkse, communistische activisme. Hij moet onderduiken. De film gaat over deze bewogen periode in het leven van Neruda, waarin hij uitgroeit tot de geëngageerde dichter die in 1971 de Nobelprijs literatuur zou ontvangen.

Voor degenen die mede door de film nieuwsgierig worden naar de complete geschiedenis van Neruda, is dit jaar een biografie van hem verschenen van Hans Dütting.



Hoe lastig het is om uit te maken wat "goede" gedichten en mindere zijn, bleek weer eens bij de uitreiking van de Nobelprijs literatuur dit jaar aan Bob Dylan: de discussie over deze toekenning is nog steeds niet geluwd.

Neruda gaat echter onomstotelijk door voor één van de grootste dichters uit de twintigste eeuw. Dütting geeft ons een indruk aan de hand van zijn vertaling van het gedicht De Stier, dat is opgenomen in het najaarsnummer van Bühne.

Het gedicht is een oproep voor kracht en herstel van de glorie van Spanje - de stier, als offer-symbool in het stierengevecht, wordt gebruikt als metafoor:

'En dan werd de stier opgeofferd.
Een rood licht kwam vrij,
snel, als het moordenaarsmes;
dit langdurige schijnen van Alicante
en onecht vlees van Somossierra...(...)
En te midden van de angst,
tussen het gefluister en de stilte,
wist iemand het antwoord;
"Dat is het sterrenlicht."' (...)

Voor wie óók van plan is om de film te gaan zien, volgt hieronder een recensie van Dana Linssen:

>->-> naar de filmrecensie