Doorgaan naar hoofdcontent

Ezra de Haan over Joseph Mohr bij het 200 jarig bestaan van Stille Nacht

Ezra de Haan mag zoals we weten graag over kerkhoven dwalen, waar hij vergeten geschiedenissen in herinnering roept. Wie kan bij het graf van Joseph Mohr in het Oostenrijkse Wagrain de volgende inleiding weerstaan:

'Joseph Mohr werd op 11 december 1792 in Salzburg geboren als 'onecht' kind van Anna Schoiber, een jonge vrouw die haar geld verdiende met het doen van verstelwerk. Ze was zwanger geraakt van een soldaat en deserteur van het keizerlijke leger die haar in de steek liet voordat haar kind ter wereld kwam'.

We leren dat Mohr na deze lastige start toch nog goed terecht kwam doordat hij na het gymnasium toegelaten werd aan een priesteropleiding. Mohr schreef de tekst van het wereldberoemde lied 'Stille Nacht' omstreeks 1816. Zijn vriend en orgelspeler Franz Xavier Gruber componeerde er de muziek bij. Door bescheidenheid en een zekere achteloosheid wist men lang niet dat Mohr de schrijver ervan was.
Mohr overleed in het revolutiejaar 1848 zonder erkenning voor zijn verdiensten als schrijver van 'Stille Nacht'. Pas na zijn dood zou hij de eer krijgen die hem toekomt.

Dit verhaal en meer in de nieuwe Bühne!

In beeld

Positiviteit als boodschap: Irma Lohman en The voice of leadership

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Bart Haers over nuances in ons historische begrip van bourgeoisie

Paul Dentz over Houellebecq en Contre le Monde...

Een vooruitblik naar het voorjaarsnummer

Enkele auteurs in het derde nummer van Bühne: kleurrijk en betrokken