Doorgaan naar hoofdcontent

Hans Kooger over de fantast Karl May'Wie was die fantast, die 75 boeken, autobiografische verhalen, novellen en essays naliet, die, 70 jaar oud, nabij Dresden stierf op 30 maart 1912?', vraagt Hans Kooger zich retorisch af in een leuk stuk over Karl May, dat in het komend Bühne nummer verschijnt.
Het aparte van Karl May is namelijk dat hij een hele reeks Wild West avonturenboeken schreef met Old Shatterhand en Winnetou in de hoofdrol, zonder zelf ooit voet op Amerikaanse bodem gezet te hebben! Pas in 1908, vier jaar voor zijn dood, bezocht hij voor het eerst Amerika. Het hele pandemonium dat hij beschreef ontwikkelde hij dus aan zijn schrijftafel.Karl May was zoon van een wever uit Hohenstein-Ernstthal in Saksen. Toen hij na vele avonturen en zijn zeer goed verkopende boeken - ook internationaal - schatrijk was geworden, kocht hij een groot huis in Radebeul bij Dresden en noemde het Villa Shatterhand. Hij ondertekende soms zelfs met 'Old Shatterhand'.


Villa Shatterhand bij Dresden, hier is nu het Karl May museum gehuisvestPikant detail is dat Adolf Hitler óók een fan was van Karl May. De reeks van May doet denken aan de Arendsoogreeks die in Nederland eerst werd volgeschreven door de Haagse onderwijzer Jan Nowee, en later door zijn zoon Paul. Er verschenen van de succesvolle reeks wel 64 delen! We mogen aannemen dat ook de duim van de Nowee's groot is geweest.
In beeld

Antoine Baars en de moed om kwetsbaar te zijn

Van de redactie: een mooi Bühne jaar

Mooie presentatie van het negende Bühne nummer & vooruitblik

Pieter Jan Verstraete over Otto Weininger

Special: Anton Verhey

Hans van Willigenburg over televisie in de 21e eeuw: iedereen een potentiële talkshowgast