Reindert Brongers over het onvoorspelbare in het alledaagse


In het verhaal Tuinieren dat Reindert Brongers deze keer inleverde voor het voorjaarsnummer is sprake van een situatie waar we bijna dagelijks over kunnen horen - of wat we in sommige gevallen zelf meemaken of hebben meegemaakt - een conflict met buren. Het bijzondere is dat Brongers de spanning gedoseerd opbouwt en ons aan het eind in het ongewisse laat over de afloop, terwijl de emoties invoelbaar zijn. We kunnen dus zelf het eind invullen en dat past bij het soort verhaal. 

Berkenboom

Oorzaak van de ruzie is een overhangende berkenboom. Voor Freya, een meisje in de puberteit en dochter van een alleenstaande moeder, is tuinieren alles in haar leven. Ze vindt er troost in en ziet bloemen, bomen en planten als een veilige, stabiele factor binnen gevoelens van eenzaamheid doordat ze haar vader nooit goed heeft leren kennen. Haar speciale liefde gaat uit naar een berkenboom, die door haarzelf is opgekweekt. Als we even later te weten komen dat de buurman - laarzen met stalen neuzen, kale kop - zijn tuin volledig heeft betegeld op één tegel na - voelen we de bui al hangen. Hij ondervindt hinder van de boom, die dicht op de schutting staat. Het wordt een oorlog die Freya verliest, maar ze zal ook wraak nemen...

Vorig voorjaar kwam Brongers met een mooi, goed uitgewerkt essay over Hermine de Graaf, (1951-2013)), van wie hij een grote fan is. Intussen blijft hij ook zelf zijn pen oefenen, getuige dit nieuwe korte verhaal, dat, naar zijn eigen mededeling, geïnspireerd is op De Graaf. Het is hem aardig gelukt! (MdB))

Reacties

Een reactie posten