De kracht van de oneliner: Bert van Galen over spandoeken


Een essay met een originele invalshoek komt in het komend nummer van Bert van Galen - tegenwoordig bekend als presentator van een cultureel divers programma op radio Zaanstreek - voorheen kenden velen hem door zijn radiowerk bij AmsterdamFM.  In zijn essay met de titel Spandoeken brachten verandering stelt hij namelijk dat de leus, of de kreet zo men wil, op spandoeken wel degelijk maatschappelijke verandering teweeg hebben gebracht, of in ieder geval mensen aan het denken zetten. En daar zit wat in. De Dolle Mina's van de emancipatiegolf in de jaren 1960 voerden de leus 'Baas in eigen buik', waarmee ze streden voor opheffing van strafbaarstelling op abortus. Het is ze gelukt. De eerste suffragettes streden vanaf ongeveer 1910 voor vrouwenkiesrecht. Ook zij gingen met spandoeken en leuzen de straat op.



Meer recent blijkt de leus 'Black Lives Matters' bijzonder krachtig te zijn om velen in beweging te brengen....'Wij doen ertoe'...


Het spandoek is een directe vorm van beïnvloeding van de publieke opinie en als zodanig is deze manier van de straat op gaan om stemmen te laten gelden niet meer weg te denken uit de samenleving. De mate waarin een democratie functioneert is er zelfs uit af te lezen! Een leuke bijdrage van Bert van Galen die tot nadenken stemt. (MdB)