Over de belofte van zonsopgang, over Willem Brakman en over wandelen in Coronatijd: een preview

 


Het begeleidend gedicht in het komende najaarsnummer komt deze keer van twee auteurs: Perry Pierik - historicus/uitgever - en Admira Fazlic, (1981). Fazlic, die haar jeugd doorbracht in Prijedor, Bosnië en Herzegowina, woont en werkt alweer geruime tijd in Nederland. Ze is journaliste, redacteur voor met name televisie, en schrijfster. Later zullen we nog in Bühne meer van haar horen, want terwijl het najaarsnummer volop in productie is zijn de pennen richting het voorjaarsnummer ook alweer in beweging.

Zon

Ik zie haar
eenzaam draaiend
aan een gloeiende hemel
slechts vergezeld door haar evenknie - 
de maan
zij die ons al een heel poosje gadeslaat

Zit er beweging in
boeken wij terrein?
of glimlacht zij slechts
als een begrijpende moeder

Wij komen
en wij gaan
wat is wijsheid

Het avontuur dooft
misschien is morgen
een nieuwe kans.

Admira Fazlic/Perry Pierik

De Vlaamse auteur Britt Vancayseele (1995) zond een verhaal in dat meegaat in het voorjaarsnummer maart/april 2021. Vancayseele won in 2017 de Editio debutantenprijs. Het verhaal 'De eindeloosheid' wat zij inleverde speelt zich af in coronatijd en heeft een duistere, onheilspellende twist. Ze representeert duidelijk een nieuwe generatie auteurs en dat boeit. 


Een gedicht dat inhaakt op de huidige coronatijd komt van  Noud Bles,  zeker geen onbekende voor de lezers van Bühne. Het gedicht beschrijft een wandeling op de Wageningse berg, een mooi natuurgebied bij een botanische tuin aldaar. Paul Dentz  leverde een essay over Willem Brakman, (1922-2008), een van de meest boeiende, en tevens meest raadselachtige schrijvers in de Nederlandse letteren van de twintigste eeuw.  Mooie gedichten rond het thema 'het ik' en 'de ander' - komen van  Emy van Gorkom, die ook de rubriek #Selfie zal verzorgen. 

Een oude bekende van wie ook weer een verhaal komt is Hans Dütting. Het essayistische verhaal Van de duivel bezeten werkt als een hallucinatie, waarbij de auteur moeiteloos schakelt tussen de Franse literatuur en beeldende kunst en zijn persoonlijke fascinaties. Bühne leeft kortom, net zoals de zon, die ook altijd weer tevoorschijn komt. Last but not least heeft Reindert Brongers ook weer een verhaal aangekondigd voor het voorjaarsnummer. Bühne gaat door, niet in de laatste plaatst door de enthousiaste inzendingen! (MdB)




Admira Fazlic



Perry Pierik





Paul Dentz



Britt Vancayseele



Emy van Gorkom




Hans Dütting




Reindert Brongers