Hans Sizoo over de beeldend kunstenaar Rudy Klomp: teer en betekenisvol beeld


De rubriek #Kunst in Beeld beleeft in komend voorjaarsnummer alweer de derde editie en iedere keer lukt het kunstkenner/historicus Hans Sizoo er iets bijzonders van te maken. Goed, hij had graag wat méér ruimte gewild - en de redactie gelooft graag dat hij deze moeiteloos op zou kunnen vullen - toch levert juist de beperking van een aantal pagina's in een vaste rubriek mooie en informatieve miniatuurtjes op. Deze keer heeft Sizoo zich gebogen over een bijzondere kunstenaar en een bijzonder, veelzeggend werk: Portret Moeder of Compositie, 2000 van de beeldend kunstenaar Rudy Klomp, (1941, Enschede).

In 2017 verscheen van de schrijver/filmmaker/fotograaf Metje Blaak een biografie van zijn leven en werk. Klomp had een verre van gemakkelijke en alledaagse jeugd. Geboren in de oorlog, ging zijn moeder in het verzet, werd opgepakt, belandde in een gevangenis en hield hier een levenslang trauma aan over. Hij was met recht een oorlogskind dat al vroeg zichzelf moest zien te redden. Het beïnvloedde hem, hij leefde een turbulent leven in de roerige jaren '60 en vond een anker in spiritualiteit en in zijn kunst. (bron: synopsis biografie Metje Blaak)

Hans Sizoo geeft in zijn rubriek aandacht aan een soort 'kern beeld' in het oeuvre van Klomp, een beeld van de moeder. Een mooie en boeiende bijdrage. (MdB)