Bij Robbert Jan Swiers is suspense nooit ver weg...


Er staat een nieuwe verhalenbundel op stapel van Robbert Jan Swiers, (1959, Middelburg), met een titel die al veelzeggend is over het soort verhalen waar Swiers een meester in is: suspense. Mary Copeland, Victoriaanse detective - vier verhalen. Voor veel van zijn verhalen gaat Swiers terug in de tijd - doorgaans rond de eeuwisseling van de 19e eeuw. Het biedt hem mogelijkheden om een sfeer neer te zetten die meestal bezwangerd is van onuitgesproken zaken en met zeden die achter ons liggen. Het is knap wat hij doet, omdat je als lezer ondanks het terug gaan in de tijd via een vertelconstructie in het heden, nergens het gevoel krijgt dat er zaken scheef lopen of niet kloppen. De historische roman is dan ook bij uitstek het terrein van Swiers, die zich ongetwijfeld ook goed documenteert.

Voor Bühne leverde Swiers een kort verhaal in met de titel De sluimer van Constance Bleekjes. Decor voor dit verhaal is de bestaande plaats Duffel, in België, provincie Antwerpen en meer in het bijzonder een klooster van de Zusters Norbertienen, waarin een psychiatrische inrichting was gevestigd. Het kon spoken in Duffel, zoveel wordt de lezer wel duidelijk. Er bevindt zich ook een oude ruïne van een kasteel.



Middeleeuwse ruïne van kasteel Ter Elst in Duffel


Kort voordat de Eerste Wereldoorlog in alle hevigheid zal losbarsten door de inval van Duitsland in België om een doorgang naar Frankrijk te forceren, probeert een arts-psychiater de vijfendertigjarige Constance Bleekjes nieuw leven in te blazen. Een risicovolle onderneming...de plot is voor het voorjaarsnummer. (MdB)