Hélène Jolles over Bussum, 1918 - een miniatuur impressie



Hélène Jolles (1945, Bussum), is een telg uit de vermaarde uitgeverij Van Dishoeck, die in 1889 werd opgericht, naam maakte met beroemd geworden auteurs als Theo Thijssen, en later is opgegaan in uitgeverij Unieboek en Het Spectrum. De naam Van Dishoeck leeft echter voort.

Verschijnt in het voorjaarsnummer een aardige autobiografische schets van haar hand over mei '68 in Parijs, waarin ze wil laten zien hoezeer werelden in dat roerige jaar elkaar welisaar raakten, maar ook langs elkaar heen leefden in uiteenlopende belevingswerelden - in het komende najaarsnummer verschijnt van haar een fictief verhaal, met soortgelijke elementen.

Het is 1918 in Bussum en Van Cahlshoorn, die een uitgeverij runt, heeft twee Belgische vluchtelingen  in huis opgenomen, de kunstschilder Albert Geudens en zijn echtgenote Fernandje. Dan verschuift het perspectief naar de zeventienjarige dochter Neelie. Ze zit in haar examenjaar van de HBS, het plan is dat ze biologie gaat studeren in Utrecht, maar vooralsnog vindt ze de gebeurtenissen thuis reuze spannend. Ze vangt flarden op van gesprekken tussen haar vader en Geudens over geheime acties en ook voelt ze zich sterk aangetrokken tot de wereld van de kunstschilder en zijn vrouw. We zien in dit verhaal van Jolles opnieuw belevingswerelden die naast elkaar bestaan en dit levert een fijnzinnige impressie op waarin aan veel wordt geraakt, maar weinig wordt uigesproken. Onmiskenbaar heeft Jolles daarbij gebruik gemaakt van biografisch materiaal. (MdB)

Albert Geudens, 1869 Mechelen - 1949 - Zelfportret

Interieur - Albert Geudens