Doorgaan naar hoofdcontent

Selfie door Mathilde Renes

'Nadenken over de tekeningen'
'Het dagboek is er' kregen de volgers en fans van Mathilde Renes onlangs te horen. Een immens karwei vond zijn beslag in een selectie uit 20 jaar dagboektekenen, bijna iedere dag. Wat klein begon, als een dagelijkse oefening, groeide uit tot een vast punt in de dag: het tekenen van een gebeurtenis de dag ervoor. In de literatuur is een bekend voorbeeld Hans Warren, die onder de titel 'Geheim dagboek' een aantal delen publiceerde. Bijzonder aan het getekende dagboek van Mathilde over een periode van 20 jaar is dat het naast enorm kijkplezier ook een tijdsbeeld oplevert. 

De dagboeken van bijvoorbeeld Virginia Woolf zijn wereldberoemd en zo zijn er vele voorbeelden. We zijn schrijvers vaak dankbaar voor hun dagboeken omdat ze een schat aan informatie bieden.


Iedere dag een tekening en dat twintig jaar lang... hoeveel discipline zal dat vergen. Maar ook: gaat het bij dagboeken, geschreven of getekend, niet veeleer om een gestileerde werkelijkheid? Een dag bestaat uit vele momenten en evenzovele gevoelens. Al tijdens het schrijven en/of tekenen wordt er een keuze gemaakt, wordt een beeld opgeroepen. In haar inleiding op het getekend dagboek schrijft Mathilde Renes:

Op 31 mei 1997 zat ik met een potje inkt, een tekenpen, een penseel, aquarelverf en een groot leeg vel voor me. Ik had het voornemen elke dag een tekening of schildering te maken om mijn tekenvaardigheid te verbeteren. Alleen, wát zou ik eigenlijk elke dag gaan tekenen? Toen kwam ik op het lumineuze idee iets over de dag daarvoor als onderwerp te nemen. 

En zo groeide de dagboekvorm, waarmee Mathilde intussen vele fans aan zich heeft weten te binden. Want ondanks - of dankzij - de stilering, het keuzemoment in een dag, herkennen velen zich in de wereld die ze oproept. Meteen hebben we daarmee de dagboekfunctie - een leven optekenen of - tekenen - is een vorm van communicatie. Is delen. Dat is bij Mathilde Renes wonderwel gelukt. In het voorjaarsnummer van Bühne deelt zij in de vaste rubriek haar Selfie. (MdB)

Mathilde Renes

In beeld

Leesavontuur rond Beckett door Jan Kleefstra

Bühne nummer 10 is verschenen: een redactioneel bij het voorjaarsnummer

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Dichten over tijd en vergankelijkheid: Tine Hertmans en Frank Heine

Een opmerkelijk debuut: Peter Leemeijer

Ezra de Haan over roem die verder reikt dan het graf...