Karel Wasch over Brendan Behan: de revolutionair die zichzelf gevangen zette


Afgelopen mei presenteerde Karel Wasch zijn biografie van de dichter, (toneel)schrijver en enfant terrible in de Ierse letteren Brendan Behan, die niet ouder werd dan 41. Voor ons zijn bekende namen uit de Ierse letteren Yeats, James Joyce en Samuel Beckett. Dat ook Oscar Wilde Iers van geboorte was, zal niet bij iedereen bekend zijn. De dichter/auteur/biograaf Wasch, die eerder in Bühne een aantal gedichten publiceerde, schreef deze keer een essay over leven en werk van Behan, op basis van zijn onlangs verschenen biografie.

It's not that the Irisch are cynical. It's rather that they have a wonderful lack of respect for everything and everybody (Brendan Behan)

Behan had een turbulent, avontuurlijk leven waarbij zijn drank inname op den duur legendarisch was. Afkomstig uit een Iers revolutionair nest, sloot hij zich al op zijn 14e aan bij een afdeling van de IRA. Door zijn medeplichtigheid aan aanslagen belandde hij een aantal keer achter de tralies. Het moge hierdoor duidelijk zijn dat hij al jong op straat leefde temidden van andere rebelse vrijbuiters. Maar hij was niet alleen goed van de tongriem gesneden - een eigenschap die hem regelmatig in de problemen bracht - maar ook lukte het hem om zich als het ware in de literatuur op te werken. Hij schreef een aantal onsterfelijk geworden gedichten, zijn toneelstukken werden opgevoerd en mede door zijn literaire vriendschappen genoot hij enige literaire roem.

Brendan Behan

Karel Wasch schetst niet alleen het leven van deze gepassioneerde schrijver/avonturier/revolutionair, maar geeft ook een overzicht van de geschiedenis van de Ierse literatuur. Het levert een boeiend verhaal op dat voor sommigen helemaal nieuw zal zijn. (MdB)

Critics are like enuchs in a harem. They're there every night, they see it done every night, they see how it should be done every night, but they can't do it themselves (Brendan Behan)