Op de boekentafel van Bühne



Het kan niet anders dan dat een literair-cultureel tijdschrift als Bühne, voortgekomen uit zo'n actieve uitgeverij als Aspekt, kan kiezen uit een royaal aanbod van auteurs en hun boeken. Wat daarbij vooral in het oog springt is én de passie waarmee wordt geschreven en gepubliceerd, én de veelzijdigheid aan onderwerpen.

Wim Zaal zal Bühne nog een keer strikken voor een, of twee smaakmakende verhalen uit zijn onlangs verschenen magnum opus over de Pausen - achter elkaar te lezen óf als naslagwerk. Eén ding staat vast: volledig ongeschonden kom je er niet uit tevoorschijn. "Macht, macht, macht", is het credo volgens Zaal. Opmerkelijk is ook het boek van Edy Korthals Altes, 'Van havik tot vredesduif, diplomaat tijdens de Koude Oorlog'. Juist nu de internationale spanningen weer oplopen en er sprake lijkt van een "tweede Koude Oorlog" met Rusland, is het boeiend om de visie en memoires van deze oud diplomaat te lezen.


De lente komt eraan, de dagen gaan weer lengen, en niets is dan heerlijker om 's avonds nog een boek ter hand te nemen - binnen of buiten, in de tuinstoel. Goed dat zoveel auteurs die ook in Bühne publiceren en publiceerden zo schrijflustig zijn! Opmerkelijk is de dikke pil van Gerrit Jan Zwiers, 'De zeven van Strak'. Het is een Bildungsroman voor lange, lange zomeravonden. Het sympathieke 'In de schaduw van de Karawanken' van Ruud Alers hoort thuis in het rijtje "lekker lezen", dit net als "Tobias Vlek" van Celeste Lupus - pseudoniem van de oud-jurist Roelof H. Bos. Het sensitieve "Michelle Welt" van Gerrit Sangers geeft stof tot nadenken over liefde, verovering, en verlies. Hoe zeker is ons bestaan eigenlijk? Wie goed kijkt ziet ook het boek van Paul Dentz, die zijn fascinatie voor eilanden deelt met Boudewijn Büch, die hij persoonlijk heeft gekend.



Speciale vermelding voor Frank Heine van wie deze maand zijn roman 'Een gat in de golven' verscheen. Een spiegelend verhaal om af en toe weg te leggen en weer op te pakken.



In Bühne komen ook de klassieken aan bod - ofwel in de vorm van een essay, ofwel in oorspronkelijk werk. Hans Dütting levert bijvoorbeeld veel poëzievertalingen van klassieke auteurs. Essays verschenen onder meer over Nicolaj Berdjadev, over Hermann Hesse en over Thomas Mann. Die belangstelling voor de klassieken weerspiegelt zich ook in een reeks herdrukken van klassieken bij uitgeverij Aspekt: van Arthur van Schendel een facsimile uitgave van 'Oude Italiaanse steden' uit 1924, van Louis Couperus 'De Stille Kracht', met een inleiding door Prof. Martien J.G. de Jong, en van Ina Boudier Bakker "Ontmoeting, verhalen", gekozen en ingeleid door Gé Vaartjes.

Met bovenstaande zijn zorgen omtrent inspiratie of gebrek aan kopij ruimschoots weggenomen! Bühne geeft halfjaarlijks - want twee keer per jaar -  een voorproef van talloze auteurs, met uiteenlopende onderwerpen, waarbij het motto is en blijft: Kleurrijk en betrokken. (MdB)