Geschiedenis en achtergronden door Bart Haers: over het nationalisme

De kaart van Europa in 1708
Wie de facebookpagina volgt van Bühne treft iedere vrijdag een essay, gedicht of overpeinzing omtrent actuele zaken van Bart Haers. Het is niet aan de historicus Haers, die korte tijd ook politicus was, een mening kortweg te poneren: het moet bij hem gaan om uitgewerkte gedachten of ideeën. Een reden waarom Bühne zijn stukken graag plaatst is de wens iets te bieden op facebook dat de waan van de dag overstijgt, en daar slaagt Haers wonderwel in.

Voor een wat langere duur dan het digitale blog publiceert Bühne in het voorjaarsnummer zijn essay Nationalisme? terug van nooit weg geweest. Actueler dan ooit nu overal in Europa reminiscenties zijn naar een soort knusse eigenheid van land en cultuur - een afwenden van de Europese Unie - en het opzoeken daarbij van grenzen binnen het debat over "eigenheid".

Haers neemt ons mee op een reis door de tijd en toont aan hoe het Nationalisme-debat altijd ergens in de geschiedenis de kop op stak. De boodschap daarachter is duiding. Want wie de geschiedenis kent, kan zich beter positioneren en mede daardoor tot een afgewogen oordeel  komen. Dit lijkt in de huidige tijd meer dan ooit nodig. (MdB)


Groot schilderij gemaakt ter ere van de herdenking van 300 jaar Vrede van Utrecht in 2013 - Het was in 1713 een van de eerste Europese allianties. Kunstenares: Semiramis Öner Mühürdaroglu