Doorgaan naar hoofdcontent

Hans Dütting over de kunst van het verleiden in de tango


Voor het komende najaarsnummer van Bühne boog Hans Dütting zich in een essay over de Tango - geschiedenis en de achtergronden:

"De tango is ontstaan in de negentiende eeuw, een dans van het fin de siècle die zich tussen 1870 en 1880 ontwikkelde, een bastaard ontstaan uit de milonga - een populair gezang van de Rio de la Plata - van l'habanera een Cubaans wijsje - en van de candombé, een Afrikaanse dans. Het is in de bordelen dat de tango werd geboren, eerst uit het geluid van de fluit en vervolgens de piano. De eerste tango's verwijzen naar het plezier van naakt vlees, naar het lichaam van de vrouw. (...) In de buitenwijken van Buenos Aires, en vooral de wijk van Roca, tegenover de haven, was de tango van de penozejongens, de compadres, een groot succes."

Het wordt in het stuk duidelijk dat Dütting een groot liefhebber is van de tango en aangezien de dans ook in Nederland omstreeks de jaren '90 een vlucht heeft genomen in populariteit, is zijn bijdrage over de tango alleszins de moeite waard om te lezen!
In beeld

Antoine Baars en de moed om kwetsbaar te zijn

Van de redactie: een mooi Bühne jaar

Mooie presentatie van het negende Bühne nummer & vooruitblik

Pieter Jan Verstraete over Otto Weininger

Special: Anton Verhey

Hans van Willigenburg over televisie in de 21e eeuw: iedereen een potentiële talkshowgast