Doorgaan naar hoofdcontent

Preview: de decadente engel


Van Hans Dütting verscheen recent een biografie van Pablo Neruda. Maar ook mag Dütting graag schrijven over de liefde en meer in het bijzonder over de vrouw in al haar verschijningsvormen - zo verscheen ook onlangs van hem een bundel erotische novellen.In het vierde nummer van Bühne geeft Dütting hier een proeve van, onder de titel De decadente engel - wederom een hallucinatoir verhaal, waarin een vrouw én aanwezig is in haar vleselijkheid, én onaantastbaarheid uitstraalt:

'Het meditatiecentrum was gehuisvest in een voormalig katholiek klooster en een kapel. Louis kreeg een kamer toegewezen waar hij de eerste middag moest blijven tot hij werd gehaald voor de avondmaaltijd. Hij ging op bed liggen en begon te lezen in Wu Wei.
   Terwijl Louis rustig las, stond Eva Mendos in het midden van de grote hoge vierkante kapel waarvan alle muren zowel van binnen als van buiten lichtblauw waren geschilderd. In de kapel stonden tien lange dikke kaarsen, vastgezet in gaten van de marmeren vloer. De kaarsen werden voor Eva's komst naar de kapel altijd aangestoken door een bediende van haar vader. (...) Zij kon zich niet goed voorstellen hoe de Verlosser eruit zou kunnen zien. 'Misschien lijkt Hij op mijn vader, of op mijn huisleraar Janus?' vroeg zij zich weleens af. Janus Future was niet alleen haar huisleraar, hij was ook de minnaar van haar moeder, Jeanne Mendos. Eva's moeder was een magere vrouw, die zo geil als boter was. Haar echtgenoot Charles was al enige jaren seksueel op de moeder van zijn mooie dochter uitgekeken, het liet hem koud was zijn vrouw met een ander in bed uitvoerde.
   Af en toe leek het voor Eva of zij de pijn van een doornenkroon op haar schedel voelde drukken, en dan mompelde ze telkens weer: "Op een dag wil ik ook aan het kruis genageld worden'...(...)

Devotie en sensualiteit gaan bij Dütting vaak samen. We lezen over een meditatiecentrum waar heel eigen wetten heersen en Eva Mendos met name  Louis Bourdon in haar ban weet te houden....

In beeld

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Reindert Brongers over romantiek op het Franse platteland

Auteurgalerij voorjaarsnummer - alweer nummer 10

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Pablo Neruda: Ode aan de wijn

Bij het tiende nummer van Bühne en vooruitblik: gedichtencyclus van Hans Dütting over schrijven en meer...