Doorgaan naar hoofdcontent

Lord Byron in de Zwitserse Alpen: een nieuw reisverhaal van Ezra de Haan

Byron in Oosterse kleding - dat was in zijn tijd hoogromantisch


Wie de Ezra de Haan volgt in zijn schrijverschap weet: hij is als Peter de Rijk - radiomaker/journalist/interviewer een gretig alleslezer en bijzonder reislustig. Dit altijd met een doel: net als vroeger Boudewijn Büch reist De Haan zijn idolen achterna...lezen is niet altijd voorbehouden aan de stoel bij de haard....lezen inspireert dit soort schrijvers erop uit te trekken en te staan, daar waar hun geliefde schrijvers ooit stonden. Het zijn dan ook avonturiers/lezers.

Recent verschenen bundel met literaire reisverhalen

Ezra de Haan is onmiskenbaar een fan van Lord Byron, (1824-1788), hij werd maar 36 jaar oud. Toch krijgt men uit de verhalen van De Haan over zijn avonturen de indruk dat hij in de korte tijd dat hij leefde, het dubbele eruit heeft gesleept. Deze romantische universalist - dichter, schrijver, reiziger en krijgsman die uiteindelijk in Griekenland bezweek aan moeraskoorts - leefde altijd op de toppen van zijn gemoedstoestand. Hij stond bekend als een vrijbuiter/rokkenjager die aan iedere impuls gevolg gaf, ook verbaal. Toch heeft hij een aantal juweeltjes nagelaten, onder meer de onsterfelijk geworden Don Juan en het epische gedicht Manfred.


Leefde Byron zijn personages, of andersom, waren zijn personages afspiegelingen van Byron zelf? Ezra de Haan vraagt zich dit af in een nieuw Byron-verhaal dat gaat over zijn verblijf in 1816 in de Zwitserse Alpen, bij het meer van Genève. Zijn goede vriend John Cam Hobhouse komt hem daar opzoeken en samen maken ze een avontuurlijke bergbeklimming. Dit in een tijd, aldus De Haan, waarin er nog geen goede, gedetailleerde wandel/routekaarten van het gebied bestonden. De beklimming was dus niet zonder risico. Maar risico, daar hield Byron van. De beklimming vond zijn weerslag in Manfred.


De vroegere studievriend van Byron, Hobhouse, die veel gladstreek en toedekte van Byron

Eerder verscheen in Bühne van Ezra de Haan een verhaal over de rol van Byron in de Turks - Griekse oorlog, Zeeslag bij Navarino. Het verhaal over Byron in de Zwitserse Alpen is hier een leuke aanvulling op. (MdB)

In beeld

Woodstock - het kan nog: gedicht door Antoine Baars

Aankondiging en oproep: zondag 14 april presentatie voorjaarsnummer

Ries Roowaan over Van oude mensen...

Vijf jaar Bühne vieren en een vooruitblik

Het najaarsnummer 2019 is verschenen - programma presentatie 27 oktober

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik