Jan de Rooy: herinnering aan Louise (Wiesje) van Santen


Op 9 december vorig jaar werd het negende nummer van Bühne gepresenteerd in de OBA aan het Roelof Hartplein, Amsterdam Zuid. Jan de Rooy, daar aanwezig vanwege zijn bijdrage in dit nummer, werd pardoes teruggebracht in de tijd door de aanwezigheid van Joost van Santen en Elisabeth, diens echtgenote. De beeldend kunstenaar Joost van Santen wordt in het komende nummer geportretteerd met een interview.

'Wiesje', was het eerste wat Jan de Rooy uitriep: 'Oh, nee... u bent...' In het komende Bühne nummer wordt het interview met Joost van Santen begeleid door persoonlijke herinneringen van Jan de Rooy aan dichteres, schrijfster en vertaalster Louise van Santen, (1924-2014).

Beeld: Gerrit-Jan EK000


Louise van Santen, die ook wel door het leven ging als 'Wiesje', groeide op als tweede kind in een gezin van vijf kinderen, onder wie Joost. Hun vader was een Joodse zakenman. Tijdens de Tweede Wereldoorlog dook het gezin onder op diverse adressen. Minder bekend is dat Louise als meisje van 16, 17, verzetsdaden pleegde. Ze hielp onder meer met het vervalsen van persoonsbewijzen. Later ontving ze hiervoor het verzetsherdenkingskruis.

Ze trouwde, er kwamen kinderen, later kleinkinderen. Vanaf 1964 werden van haar enkele dichtbundels gepubliceerd. Later volgden romans en vertalingen uit het Engels van met name het werk van Emily Dickinson en Virginia Hamilton Adair. Een boeiende vrouw, die Jan de Rooy in de zomer van 1986 ontmoette op een schrijversfeest van Wim Hazeu. 

Jan de Rooy

De Rooy, die ook muziek studeerde, memoreert hoe er een schrijvers muziekkwartet ontstond met Dimitri Frenkel Frank, Proust vertaalster Thérèse Cornips en dus Louise van Santen. Een mooie herinnering en een waardevolle aanvulling op het interview met Joost van Santen. (MdB)



Recente verhalenbundel van Jan de Rooy


Joost van Santen en echtgenote in de OBA aan het Roelof Hartplein op 9 december vorig jaar