Eric Klarenbeek over spoken uit het verleden

Eric Klarenbeek
Van Eric Klarenbeek verscheen in Bühne eerder het zoet komische verhaal Grondeloze gronden over een schrijver die na een uiterst succesvol begin van zijn carrière niet meer tot enige productiviteit van betekenis komt. Klarenbeek, (1955), heeft een bijzondere achtergrond. Hij studeerde theologie en na zijn doctoraal aan de Hogeschool van de Gereformeerde Kerken te Kampen was hij enige tijd predikant in Emmercompascuum en Lochem. In 1989 veranderde hij van koers. Alweer ruim twintig jaar is hij docent aan een MBO in Delft en dus ook schrijver van verhalen.

Dit jaar verscheen van hem de roman Onze man in Berlijn. Voor Bühne - het voorjaarsnummer - leverde hij met het korte verhaal De man met de strooien hoed een petite histoire in, een verhaal met als onderlaag een sociaal drama uit vroeger tijden. Aan de verteller verschijnt met enige regelmaat een geestverschijning, een 'man met een strooien hoed'. Dit nodigt uit tot onderzoek. Wie is de man? Waarom kiest hij juist hem uit om zich aan hem te vertonen?


Een verhaal over armoede en sociale ongelijkheid aan het begin van de vorige eeuw

Een duik in de familiegeschiedenis brengt hem op het spoor van het zwarte schaap in de familie...Het verhaal gaat over rangen en standen in vroeger tijden, hiërarchieën en misstanden die daaruit voortvloeiden. De geest van de man met de strooien hoed vindt pas rust, zo blijkt, als hij weer een rechtmatige plaats heeft verworven. Een mooi, traditioneel opgebouwd verhaal dat weet te boeien. (MdB)