Pieter Jan Verstraete over Otto Weininger



De historicus en bibliothecaris van de grote bibliotheek te Kortrijk Pieter Jan Verstraete weet altijd weer te boeien met bijzondere verhalen over markante figuren uit de (literatuur) geschiedenis. Voor het najaarsnummer schreef hij een essay over Otto Weininger, (1880-1903), een hoogbegaafde jongeman die nog geen 24 jaar oud werd. Een figuur niet zonder gevoel voor drama: hij pleegde zelfmoord in Wenen op 4 oktober 1903 in de sterfkamer van Beethoven...

Verstraete schetst ons een leven van Weininger in zijn vroege jeugd en adolescentie, die werd gekenmerkt door een zich in razend tempo eigen maken van vele talen - hij beheerste Grieks, Latijn, Frans, Engels, Zweeds, Noors....hij studeerde filosofie en psychologie in Wenen, maar ook hield hij zich bezig met geneeskunde. Men zou bijna zeggen: depressie en deze komeetachtige carrière gaan hand in hand....Op zijn 22e promoveerde hij in 1902 als doctor in de filosofie met het proefschrift Eros und Psyche: eine biologisch-psychologische Studie.


Pieter Jan Verstraete


Dit werk past in een hele reeks studies die rond het fin de siècle in Duitsland en ook wel daarbuiten verschenen: mede onder invloed van Darwin was het in de mode om wetmatigheden van menselijk gedrag in hun natuurlijke omgeving op te sporen, wat leidde tot titels als "ras en karakter"...en ook tot Die Grundlagen des neunzehnten Jahrhundert van Houston Stewart Chamberlain, de huisideoloog van de Wagners. We zijn dus bij de term "biologische psychologie" gewaarschuwd. Weininger zelf werd er niet gelukkiger van: hij leed aan Joodse zelfhaat en - zou men kunnen stellen - aan haat met betrekking tot zijn seksuele geaardheid. Een boeiend stuk van Verstraete! (MdB)

Adres Schwarspanierstrasse 15 in Wenen waar Weininger zelfmoord pleegde

Ook Beethoven stierf op dit adres