Het broeit in de verhalen van Ruud Alers

Ruud Alers


In de verhalen van Ruud Alers is meestal meer aan de hand, dan aanvankelijk lijkt...Publiceerde Alers een jaar of twee terug zijn roman In de schaduw van de Karawanken, in Bühne beproeft hij zich in het korte verhaal. Voor het komende nummer gaat het over een haak aan het plafond, al lijkt deze in beginsel van ondergeschikt belang, zelfs lang niet opgemerkt door de bewoners Karel en Lisa.

We gaan terug naar de jaren '80, Rotterdam, het Lubbers tijdperk neemt een aanvang. Karel, een net afgestudeerde twintiger, is in een onderwijsbaan gerold. Als hij op een feestje Lisa ontmoet en het klikt, besluiten de twee samen te gaan wonen als er plek vrijkomt in een studentenhuis. Landerigheid kenmerkt de sfeer in dit verhaal, dat zich langzaam ontvouwt. Met één been nog in het studentenleven en met het andere gesetteld in een bestaan waarin de vraag zich al snel aandient of er niet meer uit het leven valt te halen. Karel betrapt zich erop dat hij steeds vaker aan Fabiënne denkt, een huisgenoot. Hij voelt zich gevangen in zijn relatie met Lisa, die nog maar weinig spanning weet op te roepen.

Zijn gevoelens voor haar dreven van hem weg als waterlelies in een traag stromende rivier

Het lekt in huis en dan zien Karel en Lisa plotseling de haak aan het plafond....De rest moet in het najaarsnummer van Bühne worden gelezen...(MdB)Populaire posts