Doorgaan naar hoofdcontent

Op bezoek bij Roald Dahl: herinneringen van Maran Olthoff


In 2016 verscheen bij Aspekt van Maran Olthoff het boek over haar persoonlijke herinneringen aan Roald Dahl, (1916-1990), die ook in Nederland immens populair werd, mede door een aantal verfilmingen van zijn boeken. Maran was vanaf 1974 in de hoedanigheid van redacteur voor uitgeverij De Fontein jarenlang zijn vaste aanspreekpunt, want zijn boeken werden daar uitgegeven.

In 1983 bezocht ze hem in Great Missenden, niet ver van Londen, zijn vaste woonplaats. Hier bevond zich ook zijn zogenoemde 'schrijfhut' Gipsy House. Tijdens een logeerpartij - wat heel bijzonder is en veelzeggend voor de goede relatie die ze met hem onderhield, kon ze alles van nabij bewonderen. En veel heeft ze daarvan onthouden...

Een lezer of lezeres die gevoelig is voor stof en stoffigheid moet bijna niezen bij dit deel van de herinneringen aan Roald Dahl. Het lijkt alsof je ofwel een onbedwingbare behoefte kreeg de bezem erdoor te halen, met een flinke emmer sop erachteraan, ofwel je liet je meevoeren in de wereld van Dahl. Gelukkig deed Maran het tweede, wat een schitterend portret opleverde in het voorjaarsnummer van Bühne. (MdB)

Maran Olthoff tijdens een signeersessie
Maran (uiterst rechts) begin jaren '80 tijdens een bezoek van Roald Dahl aan Nederland met zijn tweede echtgenote Liccy. Links een jeugdige Wim Hazeu voor de uitgeverij.  De avonturen rond dit bezoek verschenen eerder in Bühne.

In beeld

Tussen het verhaal en een filosofische denkoefening: schetsen van Myrthe Meester

Noud Bles over Mozart en de liefde

Een opmerkelijk debuut: Peter Leemeijer

Presentatie voorjaarsnummer op 13 mei: boeiend, ontroerend en geanimeerd

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Selfie door Mathilde Renes