R.J. Alers of niets is wat het lijkt



Januari 2016 publiceerde R.J. (Ruud) Alers zijn eerste roman: In de schaduw van de Karawanken. De neerlandicus Alers die als bijvak wiskunde deed, wat bijzonder is, leidt in het dagelijks leven om den brode een educatief ontwikkel- en adviesbureau. Het verklaart zijn late debuut, want schrijfambitie heeft hij altijd gehad.

In het meest recente nummer van Bühne, het najaarsnummer 2016, licht hij in een essay over zijn roman een tipje van de sluier op over achtergronden en werkwijze. We komen te weten dat hij houvast vond en vindt in schema's - situatieschetsen en een sociogram van de personages - en dat hij de "looproute" van het verhaal in grote lijnen uitzet voordat hij aan het schrijfproces begint. Mede daardoor lukt het hem om het verhaal steeds weer op te pakken.

Over het idee in de roman zegt Alers: 'simpelweg het idee dat niets is wat het lijkt. Of het nu om liefde, vriendschap, trouw, ontrouw, verraad of dood gaat. Zo oprecht komt het 'menselijk wezen' niet op mij als schrijver over. (...) Het idee dat niets zeker is, ook al heeft het de schijn mee, houdt het hoofdpersonage David in een emotionele houdgreep. Telkens weer wordt hij heen en weer geslingerd tussen zijn tegenstrijdige emoties. Van meet af aan is dat zijn conflict en dus een van de thema's van de roman.'

Willem Frederik Hermans, Nicolaas Matsier, Joost Zwagerman, Thomas Roosenboom, Maarten 't Hart, ze komen voorbij in het essay van Alers over zijn roman. Het is duidelijk dat hij zich heeft laten inspireren, maar toch ook op zoek is gegaan naar een eigen geluid. (MdB)