Robbert Jan Swiers over de verlossing van een gevallen vrouw

Schilderij van Isaac Israëls, 'Vrouw voor de zonnebloemen van Van Gogh', 1917 (Wiki)


In het verhaal De merkwaardige historie van juffrouw Josephine Jost van Robbert Jan Swiers gaat Josephine voor het eerst uit dansen. Ze wordt begeleid door haar neef Jan van Bist en de stemming is verwachtingsvol. Naïef als ze is valt ze als een blok voor de eerste de beste charmeur...het loopt niet goed met haar af, al krijgt het verhaal een verrassende, surreële wending....

Swiers is een meester in het oproepen van een sfeer van voorbije tijden. In het voorjaar van 2016 verscheen van hem de lijvige historische roman De zeven van Strak, waarin verhaald wordt van een grote scheepsreis in 1876 van zeven personen naar Tibet. Het is een boek van bijna 600 pagina's om in te verdwalen, want natuurlijk is het een ouderwetse Bildungsroman die draait rond fundamentele levensvragen. De liefhebber van grote, epische vertellingen moet deze roman beslist ter hand nemen.


Ook Josephine Jost, gesitueerd omstreeks de jaren '20, roept een sfeer op die niet eens zo ver achter ons ligt. Voor het komende nummer van Bühne. (MdB)


foto auteur: Ruben OreelPopulaire posts