Nikolai Berdjajev: een negentiende eeuwse denker die beroemd werd in de twintigste eeuw

 

Bijzonder voor het najaarsnummer van Bühne is een essay van de Kortrijkse bibliothecaris en publicist Pieter Jan Verstraete over Nikolai Berdjajev, (1874-1948). Hij wijdde zijn leven aan het bouwwerk van zijn filosofie, dat het Marxisme in zijn pure, theoretische vorm als basis had, aangevuld met de nieuwe westerse filosofieën in zijn tijd en met godsdienstfilosofie.

Dit streven naar volledigheid maakt van hem een negentiende eeuwer bij uitstek - de periode van de tweede industriële revolutie waarin vele dichters en denkers een antwoord probeerden te vinden op de nieuwe tijd.

In het tsaristische rijk werd de vroege Marxist Berdjajev staatsgevaarlijk gevonden. Hij kreeg een ticket enkele reis Siberië. Onder Lenin en Stalin werd hij een criticaster van de nieuwe Sovjet Unie. Het mag een wonder heten dat hij wist te overleven - dit grotendeels in het buitenland.


Pieter Jan Verstraete, die vele publicaties op zijn naam heeft staan, leverde een interessant artikel van een in onze tijd bijna vergeten figuur, die toch ook een belangrijke representant is voor het gedachtegoed aan het begin van de twintigste eeuw in de veranderende westerse samenleving.