Michaël Slory door de ogen van Ezra de Haan

In zijn laatste boek Zoeken naar Slory, een reis door verrassend Suriname, treedt Ezra de Haan - pseudoniem voor Peter de Rijk - moeiteloos in de voetsporen van degenen die de beste traditie van het reisverhaal koesteren. Dat wil zeggen dat het verhaal iets unieks, eigens krijgt doordat het een geheel eigen weg volgt: een land en zijn bewoners door de ogen van de auteur. Cees Nooteboom en Adriaan van Dis beoefenen dit genre met verve en De Haan schaart zich onder hen.

Zo kan het dat de Surinaamse schrijver en dichter Michaël Slory een heel eigen, en ander beeld oproept dan het officiële, publieke beeld van hem.


Slory - geboren in 1935, woonde een lange periode in Nederland, waar hij Spaans studeerde. Terug in Suriname ontving hij in 1985 de Surinaamse staatsprijs voor literatuur. De Slory die Ezra de Haan na een lange en afwisselende reis ontmoet is een persoon die een slordig leven leidt, maar zo lijkt te moeten leven om zijn schrijverschap te kunnen blijven koesteren.

In Bühne 3 komt Ezra de Haan met drie reisverhalen, die ons allen, net als in zijn boek over Suriname en Slory, werkelijk iets van de sfeer van zijn reisdoelen laten proeven. We zouden bijna vergeten dat we alles digitaal op kunnen zoeken en worden in een andere tijd geplaatst.


 

Populaire posts