Preview: Keats achterna door Ezra de HaanDe auteur Ezra de Haan (pseudoniem van Peter de Rijk) voor de plaquette ter nagedachtenis aan Jane Austen. (foto: Peter de Rijk)

 

In Bühne 3 een verhaal van Ezra de Haan over een reis in de voetsporen van  Keats, waarbij aan Jane Austen een bescheiden rol word toebedeeld:"De Kathedraal van Winchester wordt omgeven door goed onderhouden grasperken. Er staan de nodige monumenten, maar boven alles trekt de kerk de aandacht naar zich toe. Keats hield vooral van de prachtige voorkant ervan en dat is niet verwonderlijk. De Kathedraal is een staaltje van schitterende gotiek, die in grijs steen is uitgevoerd. Eenmaal binnen valt je pas op hoe immens deze Kathedraal is. Daar waar menige kerk ophoudt, ben je nu pas halverwege.
   Ik stel mij voor hoe Keats hier in een zijbeuk heen en weer liep, terwijl hij de brieven van zijn geliefde Fanny Brawne las. In het gangpad zie ik de grafsteen van Jane Austen, die hier twee jaar voordat Keats kwam begraven werd. Het is een grote, sobere steen, waarop met geen woord wordt gerept over haar schrijverschap. Die eer werd haar pas in 1872 toebedeeld. De koperen plaquette aan de muur glanst mij tegemoet alsof hij van goud is."

Meer in Bühne 3, september/oktober - voorbestellen: info@uitgeverijaspekt.nl

 

Populaire posts