‘This is my bike, sir’ - Over Karel de Roy - Van Fietsen, minnen en meloenen..

 ‘This is my bike, sir’ Karel de Roy - Van Fietsen, minnen en meloenen..

Reizen is twijfelen. Dat gevoel bekruipt je bij het lezen van Van Fietsen, minnen en meloenen van Karel de Roy. Want een ding is zeker, als je op pad gaat voor een lange fietstocht, verlaat een mens zijn comfortzone. Je leeft letterlijk uit ‘vier tassen’, voor een lange periode. De twijfel slaat dan ook al snel toe. Materiaalpech ligt immer op de loer. Regen, wind, en het moreel hooghouden, samen met de reispartner, is een stevige bezigheid.


De Roy laat zien wat reizen met een mens doet. De tocht is niet alleen een letterlijk tocht, maar ook een zielsreis. Het verleden dient zich aan, als het plaatsje Lichtervelde wordt bereikt. Hier lagen herinneringen van familie en jeugd. In de plaatselijke kroegen, tussen bar en biljart, wordt geïnformeerd naar toen. De Roy beschrijft de provincie op mooie wijze. Hoe anders is het leven zodra je even de grote stad verlaat. In rake zinnen, hij schrijft over ‘kreukloze overgang’ en ‘weifelend wiegende hoofden’, komt de ander tot leven. Via die ander komt het ‘zelf ‘aan bod, als de reis door gaat naar Hazebrouck of de hippiesferen van Jardin Botanica, en al het ongemak van het ‘leven uit vier tassen’.


Hulp blijkt soms nabij. Veel mensen staan voor je klaar als je bereid bent de veilige haven te verlaten. In Dickensland deed zich dat voor, of in Berlijn, waar een Duitser manmoedig voor ging met de fiets om de weg te wijzen. Hierdoor werd halte na halte bereikt, en vriendschappen gesloten. De Roy heeft oog voor de anekdote, over een vamp met overgewicht, het ongemak van kinderen, en de gevaarlijke thuisreis, waar het stukje langs de Amsterdamse zuidas nog de gevaarlijkste van de route was.


Reizen is het zoeken naar het ledige, die kleine duizelingen voor klootzakken’, meende Louis Ferdinand Céline. En wie leest over de doorweekte fietsdagen zal dat misschien onderstrepen. Maar de reis is een grote spiegel, op leven en relatie. Het brengt dus zoveel meer dan de kilometers. De Roy heeft dat mooi gedoseerd. Inzichten, alledaagsheid en nuchtere observaties wisselen elkaar mooi af. Een boek-ook voor thuisreizigers die zichzelf niet op het ijzeren ros wagen.

 

- Robert Wachter

 

Van fietsen, minnen en meloenen

Auteur: Karel de Roy

ISBN: 9789464620610

Soort boek: Paperback / softback

Prijs: € 22.50

Reacties