Werkende moeder in Coronatijd: survival of the fittest


Wie een mailtje naar Aspekt stuurt, krijgt in 99% van de gevallen te maken met Sylvia Kamerbeek. Voor de uitgever Perry Pierik is ze als tweede geheugen een rots in de branding. Sparring partner als het gaat om nieuwe boekvoorstellen, een luisterend oor bij zieke of depressieve auteurs of bij auteurs die al heel lang alleen maar hun eigen stem hebben gehoord en vooral, een kloeke planner van alles wat bij de uitgeverij verschijnt.

Verzendklaar maken van pakketten - Sylvia in de vestibule op de grond...

Dit jaar konden Sylvia en haar partner hun 12.5 jarig huwelijk vieren, al viel dit feest midden in de Coronavirus-piek van april. Nu langzaamaan de samenleving weer open gaat is het goed om terug te blikken. Hoe managede ze de lockdown met gesloten scholen voor drie kinderen thuis in de leeftijd van plusminus zes, tien en elf, ofwel: een kleuter én twee kinderen in groep zeven en acht die een niet nader afgebakende periode thuisonderwijs moesten krijgen? De redactie ging op onderzoek uit en ontving het volgende bericht:

'....een toestand is het zeg...Zelf 4 dagen werken en zo'n 100 mailtjes op een dag verwerken en dan drie kids moeten begeleiden ...6 A-4-tjes met opdrachten per week... Van een schaap vouwen voor een kleuter tot een complete 3D tekening en insectenhotels voor groep 7 en 8....dit naast een dictee en de lessen in taal, geschiedenis en noem maar op, programma's die overbelast waren...kortom...frustratie, ergernis, ellende, tranen, woede. We hebben alles voorbij zien komen aan de keukentafel. Avonds probeer ik meestal nog wat werk te doen om een beetje bij te blijven, dus we maken lange dagen...'


Zo dus...Nu liet Sylvia ooit weten dat ze gedijt bij stress, maar het kan ook weleens heel veel zijn. Meer inkijkjes in het najaarsnummer. (MdB)