Ruud Alers over een reünie met een zwart randje...

Portret van Anna de Looper, Abraham Rombouts, 1627 - bron: Wikicommons


Wie heeft er in zijn of haar leven niet een keer mee te maken: een reünie...van school, van een vroegere werkkring...van een vereniging die een lustrum viert...Ieder kan de kriebels in de maagstreek die dat oplevert invoelen: de tijd is verstreken...namen komen terug in het geheugen...gebeurtenissen...en wat rest is een uitbundig versierde partylocatie en het gevoel ook weer weg te willen. Zo vergaat het de meesten tenminste. In het verhaal Naakt van Ruud Alers begeeft Wanda zich naar een middelbare schoolreünie ter gelegenheid van het tiende lustrum. Ze leek altijd de wind mee te hebben gehad, komen we te weten via Josè, een vroeger klasgenootje. Knap van uiterlijk, afkomstig uit een niet onbemiddeld gezin...ze danste door het leven en werd fotomodel.


Dan maakt Steven zijn entree. Wanda weet nog goed hoe ze een oogje op hem had, maar niet durfde want hij had al verkering. Nog steeds vindt Wanda hem een aantrekkelijke man en er ontspint zich een flirterig gesprek tussen de twee. Ook hij verdient zijn geld in de schoonheidsindustrie, hij werd plastisch chirurg met een eigen kliniek...Wat niemand op de reünie weet is dat Wanda ziek is en niet lang meer te leven heeft....

Wie de verhalen van Ruud Alers kent - zoals het verhaal Haak aan het plafond in een vorige editie van Bühne, weet dat hij speelt met suspense binnen relationele verwikkelingen. Dit verhaal doet in vorm en stijl denken aan F. Springer, die sommige van zijn verhalen liet beginnen met een reünie: soms een tussen twee personen van vroeger. Hoe het verhaal van Alers afloopt wordt hier natuurlijk niet onthuld. Voor het najaarsnummer. (MdB)


Ruud Alers

Reacties

Populaire posts