Preview: wat binnen is voor het najaarsnummerTerwijl het voorjaarsnummer nog door vele handen moet gaan, kan de redactie alweer vooruit kijken naar een volgend nummer, want de pennen blijven goed in beweging.  Ezra de Haan, welbekend bij vaste Bühne lezers vanwege zijn kleurrijke reisverhalen, leverde een verhaal in over de zeeslag bij Navarino, op 20 oktober 1827. Vanzelfsprekend bezocht De Haan de plek waar de beslissende slag in de Griekse vrijheidsoorlog plaatsvond, in het huidige Pylos.


Reinold Widemann heeft iets met historische graven en begraafplaatsen, maar ook is hij een liefhebber van het werk van Thomas Bernhard. Hij schreef een essay over diens graf, dat merkwaardig genoeg geschonden werd.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de flower power generatie overal in Europa de macht greep. Tijdens de grote revolte in Parijs in mei '68 was de toen 22 jarige Hélène Jolles daar juist gearriveerd, kersvers getrouwd. Ze zou 15 jaar in Parijs blijven wonen en werkte er als vertaalster Frans. Een ooggetuigenverslag van mei '68.


Foto: Hélène Jolles, niet wars van avontuur, in Oman

Pieter Jan Verstraete leverde een essay in over een bijzondere figuur in de geschiedenis van de filosofie: Otto Weiniger, geboren in Wenen in 1880, schreef Geslacht en karakter. In 1903, op 23 jarige leeftijd, pleegde hij zelfmoord.
Dorian 'd Oliveira schrijver/performer/publicist zegde toe met een essay te komen over de film tijdens de Weimarrepubliek - Ruud Alers zal zich weer presenteren met een verhaal - Peter Leemeijer, redacteur/journalist voor onder meer InZuid - nieuws over en van Amsterdam Zuid- zegde een bijdrage toe, dit net als Bert van Galen.


Foto: Dorian 'd Oliveira (een van de pseudoniemen)De rubriek Locatie wordt in het najaarsnummer verzorgd door Noud Bles, die daarnaast ook een kort verhaal voor dit nummer zal inleveren.

Veel alweer in de map wat nieuwsgierig maakt! (MdB)


Bewaarnummers van Bühne: bestellen en voorbestellen: info@uitgeverijaspekt.nl 9.95 euro per nummer

Populaire posts