Paul Dentz over Houellebecq en Contre le Monde...


Paul Dentz, (pseudoniem van Paul Rohlof), steekt niet onder stoelen of banken dat hij een bewonderaar is gebleven van Boudewijn Büch, die hij persoonlijk heeft gekend. In een vorig leven was Dentz namelijk tandarts en kwam Büch wel bij hem op de praktijk. Zoals bij alles in het leven van Büch ontstond meer uit dit tandartsbezoek.

Het is niet vreemd dat het klikte tussen de twee. Want intussen heeft ook Dentz de nodige boeken op zijn naam staan, waarbij hij af en toe aanleunt tegen de voorliefdes van Büch. Met name als het gaat om rariteiten en merkwaardige, opvallende zaken in de letteren zijn er overeenkomsten aan te wijzen.

In een essay over Houellebecq bijvoorbeeld, bedoeld voor het komende voorjaarsnummer, komt Dentz te spreken over de schrijver van Horrorverhalen Howard Philips Lovecraft, (1890-1937), aan wie Houellebecq een heel boek wijdde: Contre le monde, contre la vie. "Tegen de wereld en het leven"...vrij vertaald. Het is een kleurrijk leven dat de revue passeert van een evenzo kleurrijke schrijver. Lovecraft had een problematische jeugd en leed later psychisch aan alles waar een mens maar aan kan lijden. Het schrijven van horror lijkt hem verlichting te hebben gebracht. Een goed essay over schrijvers en literatuur brengt lezers op ideeën en dat is Dentz wel gelukt. (MdB)

Een recente titel van Paul Dentz