Doorgaan naar hoofdcontent

De Utrechtse schrijver die een belofte bleef: C.C.S. Crone

C.C.S. Crone
In het recente Bühne- nummer portretteert Hans Kooger onder meer C.C.S. Crone, (1914-1951), die slechts een klein oeuvre naliet van ongeveer 150 pagina's. Toch hebben deze pagina's hem onsterfelijk gemaakt. Hij werd maar 36 jaar oud: hij overleed aan polio en in de korte periode waarin hij schreef brak hij door bij een klein, select publiek.

De kost verdiende Kees Crone als publiciteitsmedewerker en redacteur voor diverse uitgeverijen. Een korte periode was hij reclameman. De manier waarop zijn verhalen tot stand kwamen was bijzonder: hij plakte notities genummerd in een kasboek. Dit leverde een compositie op, waar een verhaal uit ontstond.


Hij was de man van de kleine, alledaagse observaties. De tragedie van schrijvers als Crone is dat ze nooit verder zijn gekomen in het literaire landschap dan een belofte. Of dit een plus is of een min...enerzijds is het lot van vergetelheid hem niet ten deel gevallen, want er valt niet veel bij hem te vergeten. Anderzijds weten we niet wat we nog van hem hadden kunnen verwachten. Hans Kooger heeft hem voor ons in ieder geval weer even in herinnering gebracht.


Beeld van C.C.S. Crone dat in 1979 in Utrecht werd onthuld
In beeld

Antoine Baars en de moed om kwetsbaar te zijn

Van de redactie: een mooi Bühne jaar

Mooie presentatie van het negende Bühne nummer & vooruitblik

Pieter Jan Verstraete over Otto Weininger

Special: Anton Verhey

Hans van Willigenburg over televisie in de 21e eeuw: iedereen een potentiële talkshowgast