Doorgaan naar hoofdcontent

Hein Heijnen en de antirookmagiër in het plantsoenHein Heijnen liet zich in het verhaal Profeet voor het najaarsnummer van Bühne inspireren door Italo Svevo, (1861-1928) die in zijn roman 'Bekentenissen van Zeno' uit 1923 een neuroticus en een rookverslaafde portretteert. In Profeet zit iemand in een plantsoen rustig een pijpje te roken, als er een persoon op hem afstapt die duidelijk een missie heeft: hem van het roken afhelpen. Er wordt dan ook stevig op de roker ingepraat. Of de ik-figuur van het roken afkomt of niet kunt u later zelf lezen.
Merik van der Torren schreef er een begeleidend gedicht bij: "Hij zou komen, verkleed als komeet met een muts vol voorspellingen".

Eens temeer worden we er door Heijnen aan herinnerd dat roken zeker een plaats heeft verworven in de literatuur: of het nu is als verslaving waar moeilijk van af te komen is of als een van de genoegens des levens. In dit opzicht doet zijn verhaal ook denken aan De laatste roker van Willem Frederik Hermans, die met deze titel rebelleerde tegen de toentertijd opkomende antirookcampagnes.(foto: Merik van der Torren)

In beeld

Tussen het verhaal en een filosofische denkoefening: schetsen van Myrthe Meester

Noud Bles over Mozart en de liefde

Een opmerkelijk debuut: Peter Leemeijer

Presentatie voorjaarsnummer op 13 mei: boeiend, ontroerend en geanimeerd

Waarom dichten? jongste debutante in Bühne - Puck Pierik

Selfie door Mathilde Renes