Doorgaan naar hoofdcontent

Bert van Nieuwenhuizen en zijn gepeperde lofprijzingenHet is de verdienste van de auteur en voormalig hoofdredacteur Opinie van het Utrechts Nieuwsblad Bert van Nieuwenhuizen dat hij het publieke beeld van koningin Juliana heeft genuanceerd. Zijn boek over haar kreeg de ondertitel mee "een onderschatte vorstin". Juliana werd nogal eens als onnozel en bovendien een aanhangster van de wichelroede mystiek terzijde geschoven. Bert van Nieuwenhuizen heeft haar veelzijdigheid een plaats willen geven.

             


Zijn monografie over koningin Wilhelmina draagt daarentegen de ondertitel "vorstin op een te hoog voetstuk". Van Nieuwenhuizen heeft zeker bijgedragen aan het debat over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als Bert van Nieuwenhuizen kritiek heeft verhult hij dit niet, met dit verschil dat hij het beargumenteert. Bühne is dan ook trots op zijn lofprijzing voor uitgeverij Aspekt, dat zijn twintigjarig bestaan herdenkt met een aantal bijdragen. Van Nieuwenhuizen benadrukt nog eens dat Aspekt in die jaren een fonds heeft weten op te bouwen "dat het begrip vrijheid van meningsuiting in vergulde letters huldigt".
Perry Pierik met een van de eerste aanbiedingen van Aspekt
 

In beeld

Presentatie voorjaarsnummer op 13 mei: boeiend, ontroerend en geanimeerd

Gerrit Sangers: voor wie even niet heeft opgelet

Presentatie voorjaarsnummer: de auteurs

Sierlijk leven en levende sierlijkheid: Dina-Perla de Winter

Presentatie voorjaarsnummer op zondag 13 mei

Preview: Keats achterna door Ezra de Haan