Doorgaan naar hoofdcontent

Bert van Nieuwenhuizen en zijn gepeperde lofprijzingenHet is de verdienste van de auteur en voormalig hoofdredacteur Opinie van het Utrechts Nieuwsblad Bert van Nieuwenhuizen dat hij het publieke beeld van koningin Juliana heeft genuanceerd. Zijn boek over haar kreeg de ondertitel mee "een onderschatte vorstin". Juliana werd nogal eens als onnozel en bovendien een aanhangster van de wichelroede mystiek terzijde geschoven. Bert van Nieuwenhuizen heeft haar veelzijdigheid een plaats willen geven.

             


Zijn monografie over koningin Wilhelmina draagt daarentegen de ondertitel "vorstin op een te hoog voetstuk". Van Nieuwenhuizen heeft zeker bijgedragen aan het debat over haar rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als Bert van Nieuwenhuizen kritiek heeft verhult hij dit niet, met dit verschil dat hij het beargumenteert. Bühne is dan ook trots op zijn lofprijzing voor uitgeverij Aspekt, dat zijn twintigjarig bestaan herdenkt met een aantal bijdragen. Van Nieuwenhuizen benadrukt nog eens dat Aspekt in die jaren een fonds heeft weten op te bouwen "dat het begrip vrijheid van meningsuiting in vergulde letters huldigt".
Perry Pierik met een van de eerste aanbiedingen van Aspekt
 

In beeld

Wandelen als meditatie: Jan Kleefstra en het landschap

Oogst van vier jaar eigenzinnig literair tijdschrift: Bühne als wervelend podium

Preview: wat binnen is voor het najaarsnummer

Presentatie voorjaarsnummer op 13 mei: boeiend, ontroerend en geanimeerd

Ben Borgart 1940 - 2016

De wraak van Thomas Bernhard op Oostenrijk