Preview: over Witte Wieven op de Lonnekerberg, over een natuurvorser met een fout randje en over de gemoedsgesteldheid van de damschreeuwer


 Ets uit 1660 - vermoedelijk van Pieter Holsteyn: Witte Wieven op grafheuvels. Bron: Wikipedia


Het is een goede gewoonte om - terwijl bij wijze van spreken de inkt nog nat is van een juist verschenen nummer - ook alvast vooruit te blikken. Al is het alleen al om nieuwsgierig te maken naar het nummer wat in het najaar op stapel staat. Kopij stroomt alweer binnen. Reinold Widemann leverde een verhaal in dat zich afspeelt in 'de mist van een schimmenrijk'. Sinds lang leeft de mythe dat op grafheuvels in Oost-Nederland Witte Wieven huizen...onvoorspelbare geesten die weliswaar contact zoeken, maar ook weer in nevelen oplossen. In  De witte juffer van de Lonnekerberg laat Widemann zijn verbeelding de vrije loop als het in zijn nieuw ingeleverde verhaal weer gaat over geesten die zich bij oude graven ophouden. 


Met enige verbeelding hierop aansluitend is een nieuw essay van Ezra de Haan, (pseudoniem van Peter de Rijk), die wederom een literair historisch pareltje weet op te diepen in zijn verhaal over de heidedichter en natuurschrijver Hermann Löns, (1866-1914), die in Duitsland nog steeds wordt geëerd. Eind negentiende - begin twintigste eeuw ontstond er een ware hype in het bezingen van de natuur - Rudolf Steiner begon naam te maken, Stefan George is een bekende naam in het genre - esoterie en het bezingen van de natuur gingen vaak hand in hand. Dat dit ook werd omarmd door nationalisten en soms trekjes kreeg waar de geur van fout omheen zweefde, is vaker beschreven. Ezra de Haan weet er een boeiend verhaal van te maken. 

De inzending van Ries Roowaan doet denken aan de roman van Reindert Brongers die in 2014 verscheen: Een schreeuw op de Dam. Alweer bijna twaalf jaar geleden werd Nederland tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam opgeschrikt door een man die tijdens de twee minuten stilte begon te schreeuwen. Het is een gebeurtenis die óók tot de verbeelding spreekt. Wat bezielt iemand? Hoe kan het dat iemand zich plotseling losmaakt uit de menigte en een stilzwijgende code doorbreekt? Roowaan geeft er een eigen invulling aan en schetst een man die zich verlaten voelt en meent een missie te moeten vervullen. 

Eén essay en twee stevige verhalen leggen alweer het fundament voor het najaarsnummer, dat voor het eerst onder een nieuwe redactie zal verschijnen: Eveline Louws, Emy van Gorkom en Sylvia Kamerbeek met Perry Pierik als signatuur biedende kracht. Dat Bühne intussen recht van bestaan heeft verworven wordt ook weer duidelijk aan de inzendingen en de positieve reacties. (MdB)