Elke vrijdag plaatsen we een leuk nieuwtje van binnen de uitgeverij. Op deze manier krijg je een unieke kijk van binnenuit!

Deze week: Ton Rijkers

Ton Rijkers: Red de wereld en begin in Nederland!

 

Veel zaken op deze aarde beginnen met het stellen van de juiste vragen. Dit schoot door mijn hoofd toen ik het boek van Ton Rijkers ter hand nam, Red de mens, red de aarde begin in Nederland. De HOE vraag staat in dit boek centraal en heel praktisch begint de oplossing in eigen huis: Nederland. Verfrissend, zo’n aanpak. Het deed me denken aan het kernwapendebat uit mijn studentenjaren. Daar werd een ingwikkeld probleem ook ineens weer hele klein gemaakt. Soms helpt dat. Overzicht, en zo… daarom, of zoals Rijkers het formuleert: 

 

Red de mens, red de aarde, begin in Nederland gaat over gezondheid, geld en geluk in een duurzame samenleving. Deze tijd biedt een uitstekende gelegenheid om zowel bij de overheid, het bedrijfsleven als in de samenleving een aantal drastische maatregelen te nemen om op weg te gaan naar duurzaamheid. Daarvoor zullen we onze huidige haperende economie moeten vervangen door een effectief pluriform ecologisch-economisch systeem, dat bestaat uit een begrensde vrije markteconomie, een uitgebreide planeconomie en een nieuwe stationaire economie. De economische maatregelen zijn bedoeld om de armoede uit te bannen, de economische problemen, mede ontstaan door de coronacrisis, op te lossen en de milieuproblemen binnen grenzen te houden. 


De huidige samenleving en de levenswijze van de mens maken ons mede veroorzakers, aanjagers en slachtoffers van de wereldwijde problemen. Onze manier van leven is niet alleen van invloed op onze welvaart en ons welzijn, zij ligt ook aan de basis van armoede, ziekte en wereldwijde vervuiling. 

• Hoe kunnen we deze problemen terugbrengen tot beheersbare proporties? 

• Hoe kunnen we van de economie een dienend en effectief middel maken? 

• Hoe kunnen we gezond leven zonder armoede en vervuiling? 

• Hoe kunnen we de betekenis en het geluk van de mens de kwaliteit geven waar we allen zo’n behoefte aan hebben? 


De grote problemen rond armoede, gezondheid, milieu, geld en geluk kunnen we aanpakken door de mens, de duurzaamheid van de maatschappij en de aarde centraal te stellen, te beginnen in Nederland. Dit boek geeft inzichten en aanbevelingen om door praktische stappen en op de toekomst gerichte maatregelen tot oplossingen te komen.


PP

 

Reacties