Bühne nummer 10 is verschenen: een redactioneel bij het voorjaarsnummer



Met de goede bundeling van krachten is het weer gelukt om een mooi Bühne nummer te maken - Mark Heuveling van Aspekt verzorgde het omslagontwerp en het binnenwerk, Sylvia Kamerbeek hield de teugels van de planning strak in de gaten en het lukte Perry Pierik weer om de eindredactie te verzorgen, met een pakkend redactioneel:

"Dat was nog eens onderzoeksjournalistiek. Je vrijwillig laten opsluiten in een gekkenhuis, om vervolgens van binnenuit een ooggetuigen- en ervaringenverslag te doen. Hoofdredacteur John Cockerill van New York World keurde dat plan goed en het leidde tot publicatie van Ten days in a Madhouse. Alleen de titel al. Ik zou er direct voor intekenen. Heerlijk, om ontslagen te worden van de dwang der logica, en mee te kunnen deinen op de golven van gevoel, sentiment en ressentiment. Laat de storm maar komen, de dijken zijn geslecht.

Weltbühne van Jacobsohn was destijds zo'n stormram op de dijken. Wat een tijden, daar waar een toneeltijdschrift zich gewoon nog kon evolueren tot een politiek/satirisch tijdschrift met oog voor literatuur en de kunsten. Tegenwoordig zouden we 'de stekker' uit zo'n initiatief halen. Evolutie is vervangen door accountensie. Hoe verhoudt zich dat tot de cultuur, als het gras zo aangeharkt is? In Bühne tiert het onkruid, en heeft de natuur nog gezag. Dat levert fraaie plaatjes op, klinkende namen en opvallende kleurschakeringen. Bühne is bont, en wordt nog bonter. 'Het woord...onstuimig viel mij in', klinkt er in het openingsgedicht. Dat geldt ook voor dit nieuwste deel van Bühne. Tussen Selfie en Locatie staan de stukken in het gelid. Aangeboden om verorberd te worden. Het liefst met huid en haar, zoals het hoort in de kunsten. Madhouse als voedingsbodem. Wij wensen u een goede reis, een behouden vaart, door dit nieuwe nummer."



Voor dit nummer tekenden in: Antoine Baars, Reindert Brongers, Margreet den Buurman, Frank Heine, Marlène Hommes, Maria Janssen, Hélène Jolles, Annabel Junge, Eric Klarenbeek, Alfred Krans, Jacques Neeven, Jan de Rooy, Rense Sinkgraven, Hans Sizoo, Robbert Jan Swiers, Ilona Verhoeven, Hans van Willigenburg.

Laat u verrassen door poëzie, verhalen en essays...

Bestellen kan: 9.95 per nummer via info@uitgeverijaspekt.nl via bol.com of via uw boekhandel


Presentatie van het tiende nummer op zondag 14 april was zeer geanimeerd

Optredens van: Frank Heine, Ilona Verhoeven, Jan de Rooy, Reindert Brongers, Hans van Willigenburg

Een live video van de gebeurtenis is te zien op de FB pagina van Bühne:

http://www.facebook.com/literatuurencultuurvanaspekt - of: 'tijdschrift Bühne'


Frank Heine leest voor uit zijn bijdrage: 'Locatie'

Ezra de Haan/Peter de Rijk kwam langs, Cees Steeman uit Amsterdam...e.v.a.

Ilona Verhoeven over Berlijn waar ze woont en werkt

Reindert Brongers

Jan de Rooy

Hans van Willigenburg

Gasten uit Berlijn, Klaus Mann Initiative


Peter Leemeijer van magazine Inzuid - hij maakte vorig jaar zijn debuut in Bühne met een kort verhaal