Bert van Galen over Steven Barends: van heel erg fout naar een curiosum


In Europa bestaan schimmige clubs - met individuen die eruit springen - van Holocaust ontkenners en hardnekkige verdedigers van het fascisme en/of nationaal-socialisme. Het is hilarisch, vaak erg curieus, als het niet ook zo gevaarlijk was, want uitlopers van deze ideologieën zijn terug te vinden in politieke programma's waar een foute lucht omheen hangt. In Nederland is Florrie Rost van Tonningen-Heubel - weduwe van -  bekend geworden als iemand die tot haar overlijden in 2007 het Hitleriaanse gedachtegoed bleef verdedigen. Een collega van haar was Steven (Samuel) Barends over wie Bert van Galen een informatief en lezenswaardig essay schreef voor het najaarsnummer: Steven Barends, een leven lang extremist.



Barends, (1915-2007), die opgroeide in een vrij kleurloos, zeer christelijk gezin, wilde kennelijk het verschil maken. Hij sloot zich aan bij de fascistische groepen in de jaren '30 en werd min of meer "beroemd" - met name in eigen kringen - door zijn vertaling in het Nederlands van Hitlers Mein Kampf. Daarnaast mocht hij zich ook graag met ronkende gedichten onderscheiden in foute bladen als de Misthoorn. Dit onder het pakkende pseudoniem 'Dum-Dum'. Opmerkelijk is dat hij dan ook weer in al die clubjes (NSB, het Zwarte Front) ruzie kreeg.

Interessant wordt het daar, waar hij nooit op zijn schreden is teruggekeerd. Hij leidde na de oorlog een burgerbestaan in Keulen - in Nederland was hij persona non grata. Hij trouwde, en verdiende de kost onder meer als vertaler van bijsluiters. (...) Een tipje van de sluier van het waarom van dit hardnekkig volhouden van de opvatting dat er op zich niks mis was met het nationaal-socialisme vinden we in de dichtregel: Ik heb een eed gezworen hoe of de wind ook waait. Het is het onvermogen om tot inzicht te komen wat hierin wordt uitgedrukt, doordat de emotie van 'trouw' op een hoger plan wordt gezet, als een geloof, een religie. Een boeiende bijdrage van Bert van Galen aan het najaarsnummer van Bühne. (MdB)