Toen radio maken nog avonturieren was: over 40 jaar bij de radio door Bert van Galen

 Bert van Galen, die als journalist en radiomaker alweer een paar jaar betrokken is bij Bühne door zijn gastheerschap in de OBA aan het Roelof Hartplein, blikt in het komend nummer terug op zijn carrière bij de radio. Hoe begon het? Hoe zag radio maken er vroeger uit? Waar tegenwoordig Youtube sterren door drommen fans worden opgewacht als ze ergens in levende lijve een optreden verzorgen, waren het vroeger de toen razend populaire namen van de piratenzenders, die zelfs op een vaste aanvoer van 'groupies' konden rekenen. Alleen al hierdoor komt Bert in een nostalgische stemming! 

Soms wordt weleens vergeten dat bekende namen die we tegenwoordig kennen van goed bekeken televisieprogramma's, begonnen bij kleine, lokale omroepen, veelal in Amsterdam. Aan Talkradio, een programma format dat eind jaren '70 overwaaide uit Amerika en waarin luisteraars een hele uitzending lang mochten bellen en live hun mening gaven, werkten bekende namen mee als Rijk de Gooyer, Beau van Erven Dorens en Theo van Gogh. De vroege radio was een kweekvijver voor later talent en Bert van Galen, die er ook vanaf het eerste uur bij was, haalt dierbare herinneringen op. 

Massale protesten eind jaren '70 vanwege het opdoeken van de als illegaal bestempelde zenders radio Veronica en Noordzee. De gevestigde omroepen zagen deze razend populaire nieuwkomers als bedreigend. 

Bert van Galen (rechts aan tafel) met Arjen van Wifferen bij de huidige variant van Talkradio...

Zelfs Albert Verlinde begon ooit bij Radio Noordzee Nationaal. Zelf herinner ik mij een VPRO programma in de jaren '80 dat heette 'Dag in de war'. Een willekeurige passant in tram, bus of te voet werd aangesproken en die dag meegenomen op een avontuurlijke tocht... Radio maken wás toen nog een avontuur, betoogt Bert van Galen die alles van nabij meemaakte. Vooral aan de Piratentijd heeft hij mooie herinneringen overgehouden, al was het alleen al vanwege de kleurrijke figuren die er werkten. Een mooi, lezenswaardig stuk met als bonus een nooit gepubliceerd interview met Theo van Gogh uit begin jaren 2000. (MdB)