Het hachelijke van schrijven over Bach: een polemiek in Bühne

Bach door Elias Gottlieb Hausmann - foto: Wikipedia


Vooraankondiging: polemiek in het voorjaarsnummer

Over de grootmeester van de barok Johann Sebastian Bach, (1685-1750) is veel geschreven - hele bibliotheken en nog blijft het genie Bach raadselachtig. Wim Faas, die zich naast zijn werk in de GGZ specialiseerde in onder meer Bach, schreef een aantal boeken over zijn leven en werk. Dansen met Bach verscheen in 2013 en in 2016 publiceerde hij bij Aspekt Bach en de Italiaanse barok. Een derde Bach-studie staat dit jaar op stapel.

Celeste Lupus, pseudoniem van Roelof Hendrik Bos, publiceerde vorig jaar bij Aspekt een boek met de prikkelende titel Bagger over Bach en Beethoven. Celeste Lupus is én oud-advocaat, én een goed ingevoerd en geschoold musicus. Men verwacht dus dat hij weet waarover hij het heeft als het gaat over Bach. Maar niet alleen de titel ging Wim Faas te ver, ook stukken van de inhoud.

Een zichzelf respecterend literair/cultureel tijdschrift ruimt plaats in voor de polemiek. Wim Faas is bezig aan een stuk tégen het boek van Celeste Lupus met als voorlopige titel Schrijven over Bach is een hachelijke zaak. Lupus krijgt de kans het stuk vooraf in te zien en erop te reageren. De twee stukken zullen worden geplaatst in het voorjaarsnummer. De pennen worden dus alvast geslepen!
(MdB)






Aan het werk van Celeste Lupus werd eerder een special gewijd


Wim Faas