Joost van Santen, beeldend kunstenaar van het licht

(Foto: MdB)

Het glasraam van station Amersfoort is ontworpen door Joost van Santen, beeldend kunstenaar te Amsterdam die dit jaar 90 jaar oud hoopt te worden. Maar nog steeds actief! Min of meer bij toeval ontmoette Margreet den Buurman hem in Spanje, waar hij verbleef in een van de woon/werkateliers in Callosa d'en Sarrià bij Alicante. De ontmoetting leidde tot een boeiend interview, bestemd voor het voorjaarsnummer 2019.

Essentieel voor Van Santen is de werking van het licht - ofwel de eeuwigdurende lichtcyclus in de kosmos. Deze beweging in de natuur vormt bij hem altijd onderdeel van zijn beelden, die daardoor nooit statisch zijn. Hij ontwierp bijvoorbeeld ook in 1975 het Monument voor Vrouwen van Ravensbrück op het museumplein in Amsterdam. Voor wie goed kijkt, ziet een spel van licht en schaduw, dat overgaat in geluid, en weer terugkeert naar de lichtcyclus.



Ravensbrück monument: wie oplet ziet lichtval en schaduwen...dat is de bedoeling van dit monument.


Vragen als wat zijn binding is met het monument, hoe hij ertoe kwam de cyclus van het licht tot kern van zijn beelden te maken, of bezoek aan een locatie essentieel is voor een ontwerp, komen in het voorjaarsnummer aan de orde. Een unieke kans om deze bijzondere kunstenaar in Bühne te eren met zijn 90e verjaardag! (MdB)


Joost van Santen in Callosa d'en Sarrià