Bij het najaarsnummer van Bühne, redactioneel



Metropolis

Mensen zijn
het cement
tussen
steen en staal

Ontsnappen
aan de kilte
huiverend
bij elkaar

Metropolis
omarm mij

Het openingsgedicht voor deze Bühne door uitgever/historicus/auteur Perry Pierik lijkt associatief tot stand gekomen - leidend artikel van dit nummer is immers dat van
Dorian d 'Oliveira over de Duitse expressionistische film. Op het omslag van dit nummer prijkt een bewerking van de orginele poster uit 1927 van de film Metropolis. De film schetst bovenal een kil toekomstvisioen in een periode waarin steen en staal oprukten in de samenleving.

Enigszins verlaat, maar nog vóór de feestdagen...verschijnt komende week het negende Bühne nummer. En vanuit de gedachte dat alles wat op zich laat wachten de moeite waard is, zal de inhoud veel goed weten te maken. In het redactioneel:

'Net als destijds in het spraakmakende blad Weltbühne is ook bij Bühne het verleden nimmer ver weg. "Tegen het vergeten", noemde wijlen Bart Tromp dit. Terwijl het heden onvermoeibaar zijn zaden plant, oogsten wij nog immer uit de rijke schakeringen van weleer.

Er is een grote belangstelling momenteel voor de hervormingsdagen van mei '68. Een generatie stond op de barricaden. Niet omdat ze honger hadden, niet omdat er onmenselijke werkdruk lag, maar om een vergezicht. Een ideaal. Het was het tijdperk zonder concrete eisen, want die zouden kunnen worden ingewilligd. Het ging om de dynamiek van de actie an sich. Dit maakte mei '68 tot op de dag van vandaag omstreden, en toch zijn we allen ergens kinderen van die tijd. Stefan Zweig zou het een 'Sternstunde' van de mensheid hebben genoemd. Het was een begrijpelijke schakel in de ketting van de geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog was daar zeker ook debet aan.

Armando is ook een naam die daaraan verbonden is. Opgegroeid onder de rook van een KZ werd een kunstenaarsschap geboren. Het was ontleend lijden, want hij was ooggetuige. Maar desalniettemin was de oorlog daar en vrat zich een weg.

We zijn allen kinderen van onze tijd. Tsjechov. Thomas Bernhard. Bühne rijgt de namen aaneen tot een snoer van parels. Ook in dit nummer weer. In de traditie van tijd, geschiedenis, actualiteit en eenvoudigweg datgene wat mooi en ijzer heet te zijn.'

Bühne kan voor 9.95 worden besteld bij info@uitgeverijaspekt.nl - via bol.com - of via uw boekhandel


Een nieuw nummer met korte verhalen en boeiende essays - Ruud Alers - Dorian d' Oliveira - Noud Bles - Reinold Widemann en vele anderen!

Bart Haers met een essay over de historisch onderschatte rol van de bourgeois in de samenleving

Primeur: Bert van Galen met een Armando interview uit de jaren '90


Dit najaarsnummer wordt op 9 december gepresenteerd in de OBA Roelof Hartplein Amsterdam. Aanvang: 14.00 uur - wees welkom!